H Barclays θα πληρώσει 2 δισ. δολ. για «τοξικά» δάνεια

H Barclays θα πληρώσει 2 δισ. δολ. για «τοξικά» δάνεια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία κατέληξε χθες η βρετανική τράπεζα Barclays με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ώστε να καταβάλει 2 δισ. δολ. στο πλαίσιο διακανονισμού για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο πώλησης «τοξικών» τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων την περίοδο 2005-2007. Η περίοδος κατά την οποία η Barclays και άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες επιδόθηκαν σε τέτοιου είδους πρακτικές έχει βαρύνουσα σημασία, διότι η πώληση αυτών των δανείων οδήγησε στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Το ύψος του προστίμου αναμένεται να καταγραφεί στα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ εκτιμάται ότι θα περιορίσει τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας (CET 1) κατά 45 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η έρευνα αφορά την πώληση «τοξικών» δανείων αξίας 31 δισ. δολ., εκ των οποίων τα μισά δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν από τους δανειολήπτες.

Επίσης, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, δύο πρώην τραπεζικά στελέχη της Barclays, ο Πολ Μένεφι και ο Τζον Κάρολ, συμφώνησαν να πληρώσουν συνολικά 2 εκατ. δολ. για τις αγωγές που έχουν ασκηθεί εναντίον τους σχετικά με την πώληση «τοξικών» δανείων σε επενδυτές, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να ομολογούν ότι προέβησαν σε κάποιου είδους αδίκημα.

«Σε γενικές γραμμές, τα δάνεια των δανειοληπτών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως ομόλογα για να γίνουν οι συγκεκριμένες συμφωνίες ήταν λιγότερο φερέγγυα σε σύγκριση με όσα υποστηρίζει η Barclays», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph, το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε μέσω διακανονισμού είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που αναμενόταν να επιβληθεί στην τράπεζα, την περίοδο που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την εμπλοκή της Barclays στο σκάνδαλο, τον Δεκέμβριο του 2016. Επίσης, το τελικό ποσό θεωρείται νίκη για τη βρετανική τράπεζα η οποία στην αρχή αρνούνταν να προχωρήσει σε διακανονισμό. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζες Στάλεϊ χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών «σωστή και δίκαιη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή