Στο 5,3% μειώθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Μάρτιο

Στο 5,3% μειώθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Μάρτιο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ από το 1990 υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία τον Μάρτιο και η απασχόληση ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η λαμπρή πορεία της γερμανικής αγοράς εργασίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

Παρά την πολύ χαμηλή ανεργία, όμως, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδο πολύ κάτω από τον στόχο του 2% και, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Μάρτιο, διαμορφώθηκε στο 1,5% σε ετήσια βάση.

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 19.000 σε 2.373.000 ανθρώπους ή στο 5,3% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Η απασχόληση, όπως υπολογίζεται με τους κανόνες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), αυξήθηκε στα 44.590.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Ο Ντέτλεφ Σέελε, επικεφαλής του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας, δήλωσε ότι οι γερμανικές εταιρείες δημιούργησαν περισσότερες δουλειές πλήρους απασχόλησης και πως εξακολουθούν να αναζητούν νέους εργαζομένους. Η εξαιρετική πορεία της αγοράς εργασίας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στον στόχο του Βερολίνου για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,4% το 2018.

Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2018, αλλά όχι όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5%, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο κατά 1,6%.

Οσοι υποστηρίζουν ότι έχει έρθει ο καιρός να αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια δανεισμού θα πανηγυρίσουν, ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις μόλις που γίνονται αισθητές ακόμα και στη Γερμανία, σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, αναλυτής της ING-Diba.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή