Ο εμπορικός πόλεμος τρομάζει τις αγορές

Ο εμπορικός πόλεμος τρομάζει τις αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ συγκεχυμένη ήταν η εικόνα και στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν κατά πόσον ΗΠΑ και Κίνα οδεύουν προς ανοικτό εμπορικό πόλεμο. Αφότου ανακοινώθηκαν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις και η αντίδραση της Κίνας, τα περισσότερα χρηματιστήρια είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street. Ωστόσο στη συνέχει λειτούργησε καθησυχαστικά η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτες Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 0,5% και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης o DAX υποχώρησε κατά 0,4%. Αρχικά ο Stoxx υποχωρούσε μέχρι και 0,8% και ο DAX μέχρι και 1,5%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,05%, ενώ με ζημίες 0,2% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι. Παρόμοια εικόνα είχαμε και στη Wall Street, με τα προθεσμιακά συμβόλαια αρχικά να δείχνουν πτώση του Nasdaq κατά 2%, του S&P 500 πτώση κατά 1,4% και του Dow Jones υποχώρηση κατά 1,7%. Νωρίς το βράδυ η εικόνα είχε αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, με τους επενδυτές να ανακτούν την αισιοδοξία τους από τις δηλώσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων περί ύπαρξης διαπραγματεύσεων. Το βράδυ, λίγο πριν από το κλείσιμο, ο S&P 500 είχε κατορθώσει να περιορίσει σημαντικά τις προηγούμενες απώλειες και υποχωρούσε κατά 0,40. Το ίδιο ίσχυσε και για τον δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones, που είχε περιορίσει τις απώλειες στο 0,28%.

Ο δείκτης τεχνολογικών εταιρειών Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,34%. Διαφορετική, δηλαδή πολύ πιο ήρεμη, ήταν η κατάσταση στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος, με τους επενδυτές να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να περιμένουν να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και να στοιχηματίζουν πως η ζημία που θα υποστεί η παγκόσμια οικονομία θα είναι περιορισμένη. Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,14% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2286. «Τα ομόλογα είναι αυτά που διηγούνται την ιστορία ενώ οι μετοχές αποτελούν βραχυπρόθεσμο όχημα σε τέτοιες καταστάσεις, όπου πολλοί επενδύουν βάσει των ειδησεογραφικών τίτλων», λέει στο Bloomberg ο Κρεγκ Χότζες, επικεφαλής επενδύσεων στη Hodges Capital με έδρα το Ντάλας των ΗΠΑ. Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε χθες βράδυ κατά 0,49% στα 63,20 δολάρια το βαρέλι. Το Brent επίσης υποχωρούσε, κατά 0,50%, στα 67,78 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή