Την αγορά μεριδίου της Swiss Re επιδιώκει η ιαπωνική Softbank

Την αγορά μεριδίου της Swiss Re επιδιώκει η ιαπωνική Softbank

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώτερος στόχος του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Softbank Μασαγιόσι Σον είναι να ιδρύσει έναν επιχειρηματικό γίγαντα που θα απαρτίζεται από διάφορους ομίλους, o καθένας εκ των οποίων θα είναι κυρίαρχος στον κλάδο του.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το ενδιαφέρον του κ. Σον για την απόκτηση μεριδίου στον ελβετικό όμιλο αντασφαλίσεων Swiss Re. Το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε πριν από έναν μήνα ότι η Softbank ενδιαφέρεται για την εξαγορά του 25% της Swiss Re – η προσφορά της Softbank αποτιμούσε τη συνολική αξία του ελβετικού ομίλου στα 37 δισ. ελβετικά φράγκα ή στα 31,35 δισ. ευρώ. Εντούτοις, οι Ελβετοί απέρριψαν την πρόταση για την εξαγορά ενός τόσο υψηλού μεριδίου.

Η Swiss Re ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μεριδίου όχι μεγαλύτερου του 10% από την ιαπωνική Softbank, τονίζοντας παράλληλα ότι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Η Swiss Re συμπλήρωσε ότι εξετάζεται η προοπτική μιας μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας. «Δεν είναι βέβαιο πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την πώληση μειοψηφικού μεριδίου ή για μια στρατηγική συνεργασία», διευκρινίζει η διοίκηση του ελβετικού ομίλου. Πάντως, οι επενδυτές της Swiss Re αντέδρασαν αρνητικά στην είδηση, οδηγώντας σε πτώση την τιμή της μετοχής έως και 3,96%, διαγράφοντας μεγάλο μέρος της ανόδου που έχει καταγραφεί στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Η Softbank θα ήθελε να προσφέρει η Swiss Re τα ασφαλιστικά προϊόντα σε χρήστες άλλων εταιρειών όπου έχει επίσης επενδύσει, όπως είναι η πλατφόρμα διασύνδεσης ιδιωτών οδηγών και πελατών Uber, σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal. Μέσα από τη μονάδα της ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Vision Fund, η Softbank έχει διοχετεύσει 27,5 δισ. δολάρια σε τεχνολογικές εταιρείες. Ως εκ τούτου, μια στρατηγική συνεργασία με τη Softbank θα ήταν ωφέλιμη για τη Swiss Re, προσελκύοντας πολλούς νέους πελάτες, από τους ιδιώτες οδηγούς της Uber μέχρι τους χρήστες εφαρμογών με περιπατητές σκύλων. Ο κ. Σον θέλει διασυνδέοντας διαφορετικές εταιρείες να δημιουργήσει έναν μεγάλο όμιλο με πολλές συνέργειες. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Vision Fund είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο στον κόσμο, με ενεργητικό στα 93 δισ. δολάρια.

Πόλος έλξης για την απόκτηση μεριδίου ή μια στρατηγική συνεργασία με τη Swiss Re είναι η άφθονη ρευστότητά της από την είσπραξη ασφαλίστρων, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς. Επιφυλακτική στάση τηρεί, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re Κρίστιαν Μαμενθάλερ. «Αν έχει μικρό μερίδιο, δεν μπορείς να επηρεάσεις την κεφαλαιακή θέση ή το ενεργητικό της εταιρείας», δήλωσε χθες σε τηλεδιάσκεψη. Προσέθεσε, όμως, ότι αξίζει να ερευνήσει κανείς την προοπτική μιας συνεργασίας, δεδομένου ότι οι εταιρείες που ανήκουν στη Softbank έχουν πάνω από 800 εκατ. πελάτες. Πράγματι, ένα πλεονέκτημα της Softbank είναι ότι μπορεί να διευρύνει το πελατολόγιο της Swiss Re, ιδιαίτερα στις αγορές της Ασίας. Οι όμιλοι αντασφαλίσεων έχουν προσελκύσει επενδύσεις από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός με την είσοδο νέων παικτών από τις αναδυόμενες αγορές, όπως είναι η ινδική GIC Re και η Qatar Re του Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή