Το διπλό παιχνίδι της Γερμανίας με αφορμή τον αγωγό Nord Stream 2

Το διπλό παιχνίδι της Γερμανίας με αφορμή τον αγωγό Nord Stream 2

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα περνάει από τα χωρικά ύδατα της Γερμανίας.

Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών ήταν μια κίνηση πολιτικής αλληλεγγύης στο Λονδίνο, το οποίο κατηγορεί τη Μόσχα ότι έδωσε εντολή για τη δηλητηρίαση πρώην Ρώσου κατασκόπου σε βρετανικό έδαφος. Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης ήλπιζαν ότι ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, θα καθυστερούσε η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, επισημαίνει σε εκτενές δημοσίευμά του το Politico.

Συγκεκριμένα, φοβούνται ότι αν η Ρωσία αποκτήσει τη δυνατότητα να μεταφέρει φυσικό αέριο 55 δισ. κυβικών μέτρων κάθε χρόνο στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, τότε αυτές θα είναι εκτεθειμένες στις γεωπολιτικές πιέσεις της Ρωσίας. Κριτική για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ασκήθηκε, επίσης, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αυτήν την εβδομάδα λίγο πριν από τη συνάντηση με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Τον Νοέμβριο του 2017, το Κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στις εγχώριες αρχές να απαγορεύσουν την επέκταση του αγωγού Nord Stream 2 στα χωρικά της ύδατα. Φέτος τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου που ισχύει στην ενιαία ενεργειακή αγορά σε αγωγούς φυσικού αερίου. Την πρόταση υποστηρίζουν οι χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης. Το Βερολίνο έχει διαφορετική άποψη.

«Οι δύο εξελίξεις διαφέρουν», σχολιάζει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας. «Επίσημα υποστηρίζουμε τον αγωγό Nord Stream 2, δεδομένου ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία των χωρών τους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Οι γερμανικές εταιρείες, η Uniper και η Wintershall, υποστηρίζουν οικονομικά την κατασκευή του Nord Stream 2. «Η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που αποφέρουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ε.Ε., γεγονός που δημιουργεί σχέση αμοιβαίας εξάρτησης με εμάς», σχολιάζει η Μαρτίνα Βέρνερ, μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.

Πηγές του Politico επισημαίνουν ότι οι Γερμανοί δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη μακροπρόθεσμη στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, παρά στους οικονομικούς τους δεσμούς. Ούτως ή άλλως, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών είναι περιορισμένες, παρότι οι κλάδοι της ενέργειας και της γεωργίας επωφελούνται από τη Ρωσία.

Οι εξαγωγές της Γερμανίας στη Ρωσία ήταν σχεδόν 26 δισ. ευρώ, αντανακλώντας μόνον το 2% όλων των εξαγωγών της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Ο εξαγωγές της Ρωσίας στη Γερμανία διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 31,5 δισ. ευρώ, αλλά αφορούν περισσότερο τον ενεργειακό κλάδο.

Μία άλλη πτυχή αυτής της διπλής σχέσης που έχει καλλιεργήσει το Βερολίνο με τη Μόσχα είναι η γερμανική πεποίθηση πως ενδεχομένως να είναι ο ιδανικός τρόπος για να μην εξελιχθεί μια πολιτική αντιπαράθεση σε σύγκρουση. Αυτή η τακτική βρίσκει απήχηση στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, καθώς παραπέμπει στην πολιτική επαναπροσέγγισης που εφαρμόστηκε από τη Δυτική Γερμανία στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Πολλοί Γερμανοί αποδίδουν στην αποκαλούμενη «οστπολιτίκ» τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και τη δημιουργία συνθηκών που οδήγησαν στην επανένωση της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή