Ολοκλήρωση του QE τον Δεκέμβριο βλέπει ο Νοβότνι

Ολοκλήρωση του QE τον Δεκέμβριο βλέπει ο Νοβότνι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2018 και θα μπορούσε να εγκαινιάσει τη διαδικασία «εξομάλυνσης» των επιτοκίων δανεισμού, αυξάνοντας το επιτόκιο καταθέσεων για τράπεζες από το -0,4% στο -0,2%, δήλωσε χθες ο ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters, ο κ. Νοβότνι δήλωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί εντός του 2018, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού από το 2011. Ο κ. Νοβότνι εξήγησε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει ευρεία βάση και τάχθηκε υπέρ του να αρχίσει η διαδικασία τώρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή θα είναι σταδιακή και δεν θα αιφνιδιάσει τους επενδυτές. «Δεν θα είχα πρόβλημα αν το πρώτο βήμα (της διαδικασίας εξομάλυνσης) θα ήταν η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων για τράπεζες από το -0,4% στο -0,2% και εν συνεχεία, ως δεύτερο βήμα, περιλαμβάναμε το (βασικό) επιτόκιο δανεισμού», είπε ο Νοβότνι.

Οσον αφορά το πότε θα μπορούσε να γίνει η πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού; «Αυτό είναι το πλαίσιο. Η ακριβής χρονική στιγμή; Είναι υπερβολικά νωρίς για να σας πω», είπε ο Νοβότνι. Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο με ποιον τρόπο και πότε θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ενώ η Φρανκφούρτη δηλώνει επισήμως ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για «πολύ μετά» την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει πως δεν έχουν πρόβλημα με την πρόβλεψη των αγορών (πρόβλεψη την οποία έχουν διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό οι ίδιοι οι κεντρικοί τραπεζίτες με δηλώσεις τους) για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού γύρω στον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2019.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν είχε δηλώσει προ ολίγων εβδομάδων πως θα μπορούσε να είναι σωστή η πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού περίπου στα μέσα του 2019. Μετά τις δηλώσεις Νοβότνι σημειώθηκε άνοδος του ευρώ στο 1,2378 έναντι του δολαρίου, ενώ η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ενισχύθηκε στο 0,52%, υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή