Ο Μακρόν διστάζει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα

Ο Μακρόν διστάζει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι θα περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και ότι θα συμμορφωθεί με τις σχετικές απαιτήσεις του Eurogroup και της Κομισιόν, ωστόσο στην πράξη αποδεικνύονται διαφορετικές οι προθέσεις του. Το Παρίσι αψηφά τις συστάσεις των Βρυξελλών για περιορισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος και μεταθέτει για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας Μακρόν τις μισές από τις σχεδιαζόμενες περικοπές δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το Παρίσι αναβάλλει την εφαρμογή της περικοπής δαπανών που είναι αναγκαίες ώστε να περιοριστεί το διαρθρωτικό έλλειμμα (σε αυτό δεν περιλαμβάνονται εφάπαξ μέτρα και οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου), όπως έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχεδόν έναν χρόνο αφότου ανέλαβε την εξουσία, υποσχόμενος (μεταξύ άλλων) δημοσιονομική πειθαρχία, ο Μακρόν αρνείται να αποκόψει τη χώρα από αυτό που ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ ονομάζει «εξάρτηση από τις δημόσιες δαπάνες». Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο: Αν περικόψει τα διάφορα επιδόματα θα ξεσπάσει επανάσταση. «Η Γαλλία εκτροχιάζεται δημοσιονομικά και σε αντίθεση με τον προκάτοχο του (σ.σ. σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ), ο Μακρόν δεν προσπαθεί καν να προσποιηθεί το αντίθετο», λέει ο Φρανσουά Εκάλ, επικεφαλής του Fipeco, ανεξάρτητου σώματος παρακολούθησης της δημοσιονομικής πορείας της χώρας. «Η κυβέρνηση περικόπτει τη φορολογία προτού περικόψει τις δαπάνες: δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πώς θα λειτουργήσει αυτό», προσθέτει.

Η Κομισιόν θα μπορούσε να απαιτήσει αλλαγές στα δημοσιονομικά σχέδια των Παρισίων να καθυστερήσουν τουλάχιστον έως το 2023 τον περιορισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος στο 0,4% του ΑΕΠ, όπως απαιτούν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Γαλλία και Ισπανία είναι οι δύο χώρες της Ε.Ε. που εξακολουθούν να υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2019 στο 97% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή αυτό της Γερμανίας θα έχει υποχωρήσει στο 58%. Ο Μακρόν έχει προγραμματίσει περικοπές δαπανών ύψους 80 δισ. ευρώ στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, ωστόσο μόλις μετέθεσε για το 2021-2022 το 48% της περικοπής δαπανών, από 28% που ήταν προηγουμένως. Γάλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν, δικαίως, ότι είναι δύσκολη η ταυτόχρονη εφαρμογή διαρθρωτικών δαπανών και οι περικοπές δαπανών. Το ερώτημα είναι αν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα η Κομισιόν και η Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή