Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων συνιστά ο Ρέγκλινγκ

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων συνιστά ο Ρέγκλινγκ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ευρωζώνη χάνει το momentum που διέθετε πριν από λίγους μήνες όσον αφορά την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ήταν η προειδοποίηση που έστειλε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ από τις Βρυξέλλες.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, πρέπει να καταλάβουν ότι οι μεταρρυθμίσεις έρχονται υπό μορφή πακέτου. «Καμία χώρα δεν θα πάρει ό,τι ακριβώς θέλει, αλλά όλες οι χώρες θα πάρουν από κάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν συμφωνηθεί τώρα το πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα τεθεί υπό συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, «τότε κινδυνεύουμε να συμφωνήσουμε γι’ αυτό στη διάρκεια της επόμενης κρίσης». Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι αναπόφευκτες, το κόστος εφαρμογής τους πολύ πιο μεγάλο, ενώ τα κράτη-μέλη θα πρέπει να τις αποδεχθούν υπό μεγάλη χρονική πίεση.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ εξηγεί ότι είναι λογικό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι οι μόνοι θεσμοί που θα κληθούν να σχεδιάσουν το επόμενο πρόγραμμα διάσωσης σε περίπτωση μελλοντικής οικονομικής κρίσης, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μένει εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Για να μπορέσει να προσφέρει, όμως, ο ΕΜΣ άμεση οικονομική ενίσχυση σε ένα κράτος-μέλος όταν του ζητηθεί, θα πρέπει να έχει και άμεση γνώση του τι συμβαίνει στην οικονομία όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Θα πρέπει να αποκτήσει έναν εποπτικό ρόλο, χωρίς όμως να αναλαμβάνει τις δικαιοδοσίες που έχει αυτή τη στιγμή η Κομισιόν με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν άμεσα για τη θεσμική θωράκιση της Ευρωζώνης όσον αφορά τον ΕΜΣ είναι, σύμφωνα με τον Κ. Ρέγκλινγκ, πρώτον ο οργανισμός του να παρέχει πιστωτική γραμμή στο νέο ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να έχει αυτό επαρκή κεφάλαια να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη νέα τραπεζική κρίση. «Ετσι θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μια επόμενη οικονομική κρίση, ώστε να ολοκληρωθεί και η τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης», λέει ο Κ. Ρέγκλινγκ. Ο σκοπός είναι έως το 2023 το ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης πρέπει να διαθέτει 53 δισ. ευρώ. Δεύτερον, ο ΕΜΣ θα μπορούσε να προσφέρει δάνεια μικρής αξίας και περιορισμένης διάρκειας σε κράτη-μέλη, με λιγότερους όρους και προϋποθέσεις από ένα κανονικό πρόγραμμα προσαρμογής, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα οι μικρές κρίσεις και να αποφεύγονται οι μεγάλες. Επίσης, ο ΕΜΣ θα μπορούσε να διαχειρίζεται το «πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους» των κρατών-μελών, έτσι ώστε η αποπληρωμή τους να είναι πιο προβλέψιμη και πιο ομαλή. Δηλαδή, ο ΕΜΣ θα μπορούσε να έχει τον ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε ένα κράτος-μέλος και στους δανειστές του, ώστε να επιτυγχάνεται ένα αποτέλεσμα πιο δίκαιο για όλους τους εμπλεκομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή