Ρώσοι ολιγάρχες έχασαν 16 δισ. δολ. λόγω των κυρώσεων από ΗΠΑ

Ρώσοι ολιγάρχες έχασαν 16 δισ. δολ. λόγω των κυρώσεων από ΗΠΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετοί από τους ισχυρότερους Ρώσους επιχειρηματίες περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προκαλώντας απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων στις περιουσίες τους. Οι περιουσίες των 26 Ρώσων ολιγαρχών που περιλαμβάνονται στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του πρακτορείου Bloomberg μειώθηκαν κατά 16 δισ. δολάρια τη Δευτέρα, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ διέταξε το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν μεν σε 7 επιχειρηματίες και 12 ρωσικές εταιρείες αλλά και σε 17 υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, αλλά βρίσκονται στις ΗΠΑ και έχουν εκδοθεί σε αμερικανικά δολάρια. Ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, επικεφαλής του Renova Group, και ο Βαγκίτ Αλέκπεροφ, διευθύνων σύμβουλος της Lukoil Group, έχασαν 1,28 δισ. και 1,37 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, μέσα σε δύο 24ωρα, διότι συμπεριλήφθηκαν στην ανωτέρω λίστα. Στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ περιλαμβάνεται και ο 36χρονος Κιρίλ Σαμάλοφ, ο οποίος ήταν γαμπρός του Ρώσου προέδρου. Ηταν παντρεμένος με τη μικρότερη κόρη του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά χώρισαν τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Σαμάλοφ ήταν αντιπρόεδρος της Sibur, της εταιρείας επεξεργασίας φυσικού αερίου και παραγωγής πετροχημικών. Κυρώσεις επιβλήθηκαν, επίσης, στον 60χρονο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, που είναι ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Renova Group, ο οποίος κατέχει μερίδια στον πετρελαϊκό κολοσσό TNK-BP και στη βιομηχανία αλουμινίου Rusal.

Το Renova Group διατηρεί την έδρα του στις Μπαχάμες και κατέχει αρκετά περιφερειακά αεροδρόμια στη Ρωσία. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος στην Gazprom, πιστός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2001. Την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι αμερικανικές κυρώσεις, ο δείκτης MOEX του χρηματιστηρίου της Μόσχας υποχώρησε κατά 8,3%. Χθες, όμως, αναπλήρωσε το 3,96% των απωλειών του. Πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές των ομολόγων των ρωσικών εταιρειών που διαπραγματεύονται σε δολάρια ΗΠΑ, διότι το μέλλον τους θεωρείται αβέβαιο. Οι τίτλοι των εταιρειών που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο αποτελούσαν εγγύηση για τους επενδυτές, αλλά σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Rusal. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο έχει εκδώσει ομόλογα 1,6 δισ. δολαρίων. Είναι, όμως, αμφίβολο αν η Rusal θα καταφέρει να καλύψει τα συγκεκριμένα χρεόγραφα, εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον. Χθες η διοίκηση της Rusal ανακοίνωσε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αθέτησης των πληρωμών της σε δολάρια. Με κυρώσεις κινδυνεύουν όσες εταιρείες ή χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για οποιαδήποτε διευκόλυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε τη Μεγάλη Παρασκευή ότι το Κρεμλίνο λειτουργεί με γνώμονα το όφελος των ολιγαρχών του και των μελών της κυβερνητικής ελίτ. Προσέθεσε, επίσης, ότι «η ρωσική κυβέρνηση προβαίνει σε παραβατικές ενέργειες: έχει ήδη προσαρτήσει την Κριμαία, παρακινώντας σε άσκηση βίας στην ανατολική Ουκρανία, προμηθεύει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία με όπλα για να βομβαρδίζει τους πολίτες και προσπαθεί να υπονομεύσει τα δημοκρατικά καθεστώτα της Δύσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή