Η Airbus φτιάχνει κουκέτες στον χώρο αποσκευών

Η Airbus φτιάχνει κουκέτες στον χώρο αποσκευών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κουκέτες θα διαθέτουν από το 2020 αεροσκάφη της Airbus, της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής βιομηχανίας και βασικής ανταγωνίστριας της αμερικανικής Boeing. Χθες ανακοινώθηκε η συνεργασία της Airbus με τη Zodiac, κατασκευαστή καθισμάτων για αεροπλάνα. Η σύμπραξη θα αφορά στον σχεδιασμό και στην κατασκευή κουκετών που θα τοποθετούνται ακριβώς κάτω από το επίπεδο των καθισμάτων των επιβατών. Οι κουκέτες θα διατίθενται αρχικά στο Airbus A330 από το 2020, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκατάστασής τους και στο νέο μοντέλο A350XWB. Ετσι, οι επιβάτες σύντομα θα μπορούν να αναπαύονται κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης στα διαμερίσματα που θα διαμορφωθούν ακριβώς κάτω από τα πόδια των υπόλοιπων επιβατών. Ασφαλώς, δεν πρόκειται για καινοφανή υπηρεσία.

Εδώ και χρόνια, αεροπορικές εταιρείες, κυρίως της Μέσης Ανατολής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας, προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες σε αεροπλάνα της Airbus. Η καινοτομία έγκειται στο ότι τα διαμερίσματα με τις κουκέτες θα είναι πλήρως αφαιρούμενα, όπως ακριβώς ένα κοντέινερ. Τα συστήματα φόρτωσης-εκφόρτωσης, που βρίσκονται στην «κοιλιά» του αεροπλάνου, δεν θα χρειαστούν καμία μετατροπή. Αντιθέτως, τα διαμερίσματα κουκετών θα σχεδιασθούν έτσι ώστε να είναι απολύτως συμβατά με εκείνα. Το αποτέλεσμα θα είναι η φόρτωση των διαμερισμάτων να είναι δυνατή εντός του χρόνου που χρειάζεται για τον ανεφοδιασμό, τη φορτοεκφόρτωση και την επιβίβαση. Αναμένεται, λοιπόν, το κόστος μιας τέτοιας κουκέτας να είναι αρκετά χαμηλότερο απ’ ό,τι σήμερα που οι αεροπορικές εταιρείες είναι αναγκασμένες να έχουν μόνιμα εγκατεστημένα διαμερίσματα, ανεξαρτήτως ζήτησης.

Την ιδέα ενός ειδικά σχεδιασμένου υπνωτηρίου είχε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas. Είχε δηλώσει ότι η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία αναζητεί τρόπους να κάνει πιο εύκολες για τους επιβάτες τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκε η πρώτη απευθείας πτήση Αυστραλία – Μεγάλη Βρετανία. Η πτήση Περθ – Λονδίνο διήρκεσε 17 ώρες και αποτελεί την αρχή μιας φιλόδοξης επιχειρηματικής στρατηγικής που εγκαινιάζει η Qantas. Η Qantas διερευνά το άνοιγμα σε τέτοιου είδους απευθείας πτήσεις, μεταξύ Αυστραλίας και Ευρώπης ή ΗΠΑ.

Διευθυντικό στέλεχος της Airbus δήλωσε στη βρετανική Telegraph ότι «αυτή η προσέγγιση είναι ένα βήμα μπροστά για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Εχουμε δεχθεί πολύ θετικά σχόλια από διάφορες αεροπορικές εταιρείες για τις πρώτες μακέτες μας. Οι κουκέτες θα προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στους επιβάτες και θα ανεβάσουν την ποιότητα και την αξία του προϊόντος που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες. Οι πρώτες μακέτες, πάντως, δεν περιορίζονται μόνο σε διαμερίσματα κουκετών. Αλλες επιλογές είναι τα οικογενειακά διαμερίσματα, τα δωμάτια συσκέψεων, ακόμη και τα μικρά ιατρεία. Η Airbus είναι έμπειρη σε αυτό το κομμάτι του αεροναυπηγικού σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός των αφαιρούμενων διαμερισμάτων θα βασιστεί στους χώρους ανάπαυσης για το πλήρωμα του αεροσκάφους. Μοντέλα της Airbus για πτήσεις μεγαλύτερων αποστάσεων έχουν τέτοιους χώρους στον βασικό τους εξοπλισμό. Η Zodiac είπε ότι τα αφαιρούμενα διαμερίσματα θα δώσουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να διαφοροποιηθούν και να εξελίξουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή