ΟΠΕΚ: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

ΟΠΕΚ: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε χθες ότι τον Μάρτιο σημειώθηκε η χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου τους τελευταίους δώδεκα μήνες – εν μέρει λόγω της μειωμένης προσφοράς από τη Βενεζουέλα και τη Σαουδική Αραβία.

Η υπερπροσφορά πετρελαίου έχει σχεδόν εξαλειφθεί έπειτα από 15 μήνες περιορισμών στην παραγωγή. Καθώς η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα μειώνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα παγκόσμια αποθέματα θα βρεθούν σε τροχιά συρρίκνωσης το δεύτερο μισό του 2018.

Την Τετάρτη, η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων χρόνων. Οι πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει ανησυχίες για πιθανά προβλήματα στην αλυσίδα προμηθειών πετρελαίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τετάρτη για πιθανή πολεμική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, αλλά και για την επιβολή εκ νέου κυρώσεων στο Ιράν. Την ίδια στιγμή, στην Υεμένη διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή περιφερειακή σύγκρουση.

Η παραγωγή των 14 μελών του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 201.400 βαρέλια την ημέρα τον τελευταίο μήνα και διαμορφώθηκε στα 31,958 δισ. βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο, η οποία οφείλεται κυρίως στη Βενεζουέλα, στη Σαουδική Αραβία και στη Λιβύη. Επειτα από μήνες πτωτικής παραγωγής, η Βενεζουέλα παράγει περίπου 480.000 βαρέλια λιγότερα από το συμφωνημένο επίπεδο μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ.

Αν η πετρελαιοβιομηχανία της Βενεζουέλας συνεχίσει την πτώση και ο πρόεδρος Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές κατά του Ιράν, αυτές οι παράπλευρες απώλειες μπορεί εντέλει να οδηγήσουν σε διπλάσια κάμψη της παραγωγής από αυτήν που σχεδιάζει ο ΟΠΕΚ.

Το πλεόνασμα αποθεμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες έχει πέσει κατά 90%, στα 43 εκατ. βαρέλια, από τότε που ο ΟΠΕΚ μαζί με τη Ρωσία άρχισαν να μειώνουν την παραγωγή τον περασμένο Ιανουάριο. Αν η παραγωγή παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, τα παγκόσμια αποθέματα θα συρρικνώνονται κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο δεύτερο μισό του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή