Οι επενδυτές παίζουν μπάλα με το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Οι επενδυτές παίζουν μπάλα με το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από διεθνή κοινοπραξία για να συμπράξει με τη FIFA, ώστε να δημιουργήσουν νέες διεθνείς διοργανώσεις. Το σχέδιο της κοινοπραξίας αποτιμάται σε 25 δισ. δολάρια. Η FIFA διοικεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός στον κόσμο. Είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των κυριότερων διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Η πιο γνωστή είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο (Μουντιάλ) ανά τέσσερα χρόνια. Στην κοινοπραξία συμμετέχει η ιαπωνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Softbank και επενδυτές από την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρωτοβουλία αυτή συμπίπτει με την κινητοποίηση της FIFA για εξυγίανση του ποδοσφαίρου, μετά το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που τη συγκλόνισε τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν οι Financial Τimes.

Οι παίκτες

Εγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι η κοινοπραξία δημιουργήθηκε από τα βρετανικά επενδυτικά κεφάλαια Centricus, τα οποία είχαν βοηθήσει και τη Softbank να συγκεντρώσει πόρους για να χρηματοδοτήσει το ταμείο καινοτομικών έργων Vision Fund. Η εταιρεία κάνει επενδύσεις και σε άλλους κλάδους, πλην της τεχνολογίας, από τον αθλητισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τις τράπεζες. Η πρόταση των επενδυτών στη FIFA είναι διττή. Το ένα σκέλος αφορά τη δημιουργία μιας διοργάνωσης, στην οποία θα συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες από όλο τον κόσμο. Το άλλο σκέλος αφορά τη δημιουργία μιας διοργάνωσης στην οποία θα συμμετέχουν οι καλύτερες εθνικές ομάδες. Το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα συμμετέχουν πολύ περισσότερες ομάδες απ’ ό,τι τώρα. Το πρώτο σχεδιάζεται να γίνει το 2021. Το παγκόσμιο κύπελλο εθνικών ομάδων σχεδιάζεται να γίνεται κάθε δύο χρόνια.

Για να υλοποιηθεί αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο, θα φτιαχτεί κοινοπραξία με τη συμμετοχή επενδυτών και FIFA. Η τελευταία θα διατηρεί σε αυτήν μερίδιο 51%. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι η ιδέα έγκειται στο ότι το ποδόσφαιρο δεν αφορά μόνον την Ευρώπη, αλλά πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα με 3 δισ. φιλάθλους. Παρά την τεράστια δημοφιλία του, όμως, η μοναδική παγκόσμια διοργάνωση που προσελκύει δισεκατομμύρια θεατών είναι το Μουντιάλ. Η FIFA επιδιώκει να αυξήσει τις διεθνούς βεληνεκούς διοργανώσεις, ώστε να ενισχύσει και τα έσοδά της.

Η Ενωση Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Ποδοσφαίρου (UEFA) δήλωσε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της FIFA στην Κολομβία ο πρόεδρός της Τζιάνι Ινφαντίνο είχε αναφερθεί στο επενδυτικό ενδιαφέρον, κάνοντας λόγο για αόριστη προσφορά για την αγορά δικαιωμάτων μετάδοσης. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο εξελέγη το 2016, υποσχόμενος να αποκαθάρει τη FIFA και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Ο προκάτοχός του είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για δωροδοκία. Επιπλέον, ο κ. Ινφαντίνο τελεί υπό πίεση για να αυξήσει τα κέρδη της FIFA. Η τελευταία ενέκρινε πρότασή του για αύξηση των ομάδων από 32 σε 48 κατά την τελική φάση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πράγμα που θα αποφέρει υψηλότερα έσοδα από τηλεοπτικές μεταδόσεις, εισιτήρια και χορηγίες, όπως τονίζουν oι FT. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου πρότεινε να αυξηθούν οι συμμετοχές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ώστε στην τελική φάση των αγώνων να παίζουν 24 και όχι 16 ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή