Στο φως έρχονται πρώτη φορά τα οικονομικά στοιχεία της Aramco

Στο φως έρχονται πρώτη φορά τα οικονομικά στοιχεία της Aramco

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της παγκόσμιας πετρελαιοβιομηχανίας. Παράγει και πουλάει 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, όμως, κανένας δεν μπορούσε να έχει σαφή εικόνα περί της οικονομικής ισχύος της Saudi Aramco, διότι οι λογιστικές της καταστάσεις ήταν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, το οποίο μοιραζόταν ένας πολύ στενός κύκλος στελεχών, υψηλών αξιωματούχων και πριγκίπων.

Το πρακτορείο Bloomberg απέκτησε, όμως, πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις του πετρελαϊκού γίγαντα της Σαουδικής Αραβίας, προσαρμοσμένα στα διεθνή λογιστικά πρότυπα IFRS, αποκαλύπτοντας ότι τα κέρδη του διαμορφώθηκαν στα 33,8 δισ. δολάρια το α΄ εξάμηνο του 2017. Δηλαδή υπερβαίνουν τα κέρδη 28,9 δισ. δολαρίων της Apple, που δημοσίευσε ο τεχνολογικός κολοσσός για την ίδια περίοδο, τα 14 δισ. δολάρια της Samsung, τα 13 δισ. δολάρια της Microsoft, τα 12,5 δισ. δολάρια της JPMorgan και τα 11,7 δισ. δολάρια της Aplhabet. Οταν ρωτήθηκε από το Bloomberg, η Aramco διέψευσε τα στοιχεία, επισημαίνοντας ότι είναι ανακριβή.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι δεν σχολιάζει τις οικονομικές επιδόσεις και το διοικητικό καθεστώς της.

Τα στοιχεία που έχει το Bloomberg επιβεβαιώνουν ότι η Aramco είναι ένας πετρελαϊκός γίγαντας με σχεδόν μηδενικό χρέος, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο από τα κριτήρια που ισχύουν για όλον τον κλάδο. Διαμορφώνεται ως εκ τούτου μια πολύ ελκυστική εικόνα της Aramco για υποψήφιους επενδυτές, αν τελικά προχωρήσει ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δημόσια εγγραφή του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της. Κατ’ επέκτασιν ανοίγει ένα παράθυρο στα δημοσιονομικά δεδομένα της Σαουδικής Αραβίας, μιας και η Aramco παρέχει το μεγαλύτερο τμήμα των κρατικών εσόδων του αραβικού βασιλείου. Σκοπός του πρίγκιπα Σαλμάν είναι να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.

Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν πόσο εκτεθειμένη είναι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου. Ενδεικτικό είναι ότι το α΄ εξάμηνο του 2016, όταν η τιμή του πετρελαίου είχε υποχωρήσει στα 41 δολάρια το βαρέλι, τα κέρδη της Aramco διαμορφώθηκαν στα 7,2 δισ. δολάρια. Φέτος αναμένεται να καταγραφεί άνοδος της κερδοφορίας συγκριτικά με το 2017, ύστερα από το ράλι της τιμής του πετρελαίου Brent πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Με την εισαγωγή του 5% των μετοχών του πετρελαϊκού κολοσσού, η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αντλήσει 100 δισ. δολάρια, μια εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί, θα επισκιαστεί το ρεκόρ των 25 δισ. δολαρίων που είχε αντλήσει ο κινεζικός όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba το 2014. Αν η Σαουδική Αραβία καταφέρει να αντλήσει 100 δισ. δολάρια με την εισαγωγή του 5% της Aramco, τότε η συνολική αξία του πετρελαϊκού κολοσσού θα φθάνει τα 2 τρισ. δολάρια.

Κάποιες επενδυτικές εταιρείες, όπως η Sanford Bernstein και η Rystad Eenergy, αποτιμούν την Aramco στα ένα με 1,5 τρισ. δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, η υπεροχή της Aramco στον παγκόσμιο πετρελαϊκό κλάδο είναι αναμφισβήτητη. Με κέρδη στα 33,8 δισ. δολ. στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2017, ξεπερνά τα αντίστοιχα 7,4 δισ. δολ. που ανακοίνωσαν οι Exxon και Shell για την αντίστοιχη περίοδο. Η Aramco παράγει 13,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντί των 4,1 εκατ. βαρελιών της Exxon και των 3,7 εκατ. βαρελιών της Shell. Τέλος, τα χρέη της Exxon και της Shel φθάνουν τα 37,9 δισ. και 66,4 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, αντί μόνον του 1,3 δισ. δολαρίων της Aramco.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή