Απώλειες για το ρούβλι εν αναμονή κυρώσεων από ΗΠΑ

Απώλειες για το ρούβλι εν αναμονή κυρώσεων από ΗΠΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες διακυμάνσεις παρουσίαζε χθες το ρούβλι, αφότου η Νίκι Χάλεϊ, Αμερικανίδα πρέσβειρα στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ετοιμάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, επειδή στηρίζει την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία. Απώλειες σημειώθηκαν, επίσης, στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, με τον Γενικό Δείκτη MOEX να υποχωρεί, χθες, κατά 1,2%. Οι αγορές στη Ρωσία αναμένεται να υποστούν μεγάλες διακυμάνσεις στο εγγύς μέλλον, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στο μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων, επισημαίνουν αναλυτές της Societe Generale στη Ρωσία.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει ήδη χάσει περίπου το 6% της αξίας του μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας μόλις μία εβδομάδα πριν. Στις 6 Απριλίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος επτά επιχειρηματιών που ανήκουν στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, 12 εταιρειών και 17 υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων. Το ρούβλι κατέρρευσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, εμφανίζοντας συνολικές απώλειες 10%.

Χθες, το ρωσικό νόμισμα κυμαινόταν μεταξύ ανόδου 0,7%, φθάνοντας το υψηλό των 63,1519 δολ. και απωλειών έως και 0,9%, διολισθαίνοντας στα 61,6545 δολάρια. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης για τη στήριξη του ρουβλιού. Η υποδιοικήτρια Κέσνια Γιουντάεβα δήλωσε ότι «η αγορά νομισμάτων είναι σχετικά εξισορροπημένη». «Δεν θα παρεμβαίνουμε αν υπάρχουν διακυμάνσεις στις αγορές ή στο ρούβλι, αλλά μόνον αν ελλοχεύει κίνδυνος αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου», τόνισε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας. Μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι, τουλάχιστον, οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν φαίνεται να στοχεύουν το σύνολο της οικονομίας, αλλά συγκεκριμένους στόχους. Κυρώσεις εις βάρος των ρωσικών ομολόγων, για παράδειγμα, θα επέφεραν μεγάλο πλήγμα στην οικονομία. Ομως, οι στοχευμένες κυρώσεις «είναι δυσάρεστες, αλλά διαχειρίσιμες», σχολιάζει αναλυτής της Standard Life Aberdeen.

Ξημερώματα Σαββάτου, οι Αμερικανοί μαζί τους Γάλλους και τους Βρετανούς επιτέθηκαν με πυραύλους σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία, κατηγορώντας τη Μόσχα για την υποστήριξη του καθεστώτος Ασάντ, ο οποίος φέρεται να έκανε πρόσφατα χρήση χημικών όπλων εναντίον Σύρων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών. Επειτα από αυτές τις επιθέσεις, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι επιχειρεί να εντείνει τις πιέσεις της στη Μόσχα. Η κ. Χάλεϊ δήλωσε σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις εις βάρος εταιρειών που κατασκευάζουν εξοπλισμό που έχει σχέση με τα χημικά όπλα που παράγει η Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή