Προειδοποίηση από Moody’s στην Τουρκία για τη λίρα

Προειδοποίηση από Moody’s στην Τουρκία για τη λίρα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η τουρκική λίρα συνεχίζει την καθοδική πορεία της, νέα προειδοποίηση απηύθυνε χθες στην Τουρκία ο οίκος Moody’s, χαρακτηρίζοντας την πτώση του νομίσματος αρνητικό παράγοντα για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Επανέλαβε, άλλωστε, την κριτική που άσκησε στην πολιτική του Τούρκου προέδρου στις αρχές Μαρτίου, όταν υποβάθμισε το χρέος της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, το τουρκικό νόμισμα κυμαινόταν χθες γύρω στις 4,1 λίρες/δολάριο, έχοντας σημειώσει πτώση 8% τον τελευταίο μήνα και 12% από την αρχή του έτους.

Αναφερόμενη στις τουρκικές τράπεζες, η Moody’s προεξοφλεί ότι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας και ο υψηλός πληθωρισμός θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οπως επισημαίνει ο εν λόγω οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, στα τέλη του περασμένου έτους το 33% των δανείων τουρκικών τραπεζών ήταν σε δολάρια ή σε ευρώ, και η διολίσθηση της τουρκικής λίρας θα πλήξει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Θα επιβαρυνθούν, έτσι, οι τράπεζες της χώρας, θα μειωθούν η κερδοφορία τους και η κεφαλαιακή τους επάρκεια, και θα κινδυνεύσουν να χάσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από ξένα κεφάλαια. Η Moody’s προειδοποιεί ότι η αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού, που βρίσκεται ήδη σε διψήφιο νούμερο, γύρω στο 11%.

Τονίζει, επίσης, τους κινδύνους που εγκυμονούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξής της, για τους οποίους έχουν, άλλωστε, εκφράσει την ανησυχία τους οι επενδυτές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας ανακοίνωσε στοιχεία που φέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρίσκεται στο 60%. Η Moody’s αποδίδει τη διεύρυνσή του στο γεγονός ότι η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που υπερβαίνουν τις δυνάμεις της δεύτερη συναπτή χρονιά. Ξένοι επενδυτές έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχία για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της τουρκικής οικονομίας, η οποία, σημειωτέον, αναπτύχθηκε το περασμένο έτος κατά 7,4%. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης διατηρούνται τεχνηέντως, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει αυτοανακηρυχθεί ως «εχθρός των επιτοκίων» και εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τα αυξήσει για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό και να ανακόψει την πτώση του νομίσματος. Επιμένει να αυξάνει διαρκώς τις δαπάνες σε έργα υποδομής, και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε νέο πακέτο ύψους 34 δισ. δολαρίων.

Η Moody’s δεν παραλείπει να αναφερθεί, άλλωστε, στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, που αυξήθηκε πέρυσι στο 5,6% του ΑΕΠ από το 3,8% του 2016, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου και η εγχώρια ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και στο χρέος της που ανήλθε στο 53,3% του ΑΕΠ από το 47,4% του 2016. Υπογραμμίζει, έτσι, ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτη η Τουρκία στα εξωτερικά σοκ, απηχώντας οικονομικούς αναλυτές που επισημαίνουν διαρκώς τη μεγάλη εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας από το ξένο κεφάλαιο με το οποίο χρηματοδοτεί τα ελλείμματά της.

Νέες απειλές από Ερντογάν

Μία ημέρα πριν από τις νέες προειδοποιήσεις της Moody’s, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευε απειλές προς τους ξένους επενδυτές πως θα χάσουν το δικαίωμα να βρίσκονται στην Τουρκία αν «μας απειλούν με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ή με οτιδήποτε άλλο». Οπως επισημαίνει η Moody’s, «η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με κάθε κόστος, καθώς επίκεινται οι εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2019». Η πτώση της λίρας αντανακλά όχι μόνον την εσφαλμένη πολιτική του Ερντογάν αλλά και την ανησυχία των επενδυτών για τους γεωπολιτικούς κινδύνους στους οποίους εμπλέκεται η Τουρκία. Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, όσο και τα μέλη της κυβέρνησής του έχουν επανειλημμένως αποδώσει την πτώση της τουρκικής λίρας σε οικονομικές επιθέσεις ξένων δυνάμεων που μάχονται την Τουρκία. Εχει, μάλιστα, παραλληλίσει αυτές τις επιθέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Την Κυριακή έφθασε σε μία από τις ακρότητες που προκαλούν θυμηδία στους οικονομολόγους, όταν κάλεσε τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας «να μην διαπράξει προδοσία κατά του έθνους και να κάνει το καθήκον του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή