8,85 εκατ. κόστισαν στη Facebook τα ταξίδια του Ζούκερμπεργκ

8,85 εκατ. κόστισαν στη Facebook τα ταξίδια του Ζούκερμπεργκ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 240.000 δολάρια ανήλθε το 2017 ο μέσος μισθός των υπαλλήλων της Facebook, δηλαδή ο μέσος όρος ανάμεσα στον υψηλότερο και στον χαμηλότερο μισθό, στον δημοφιλέστερο κόμβο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, κόστισε στην εταιρεία 8,85 εκατ. δολάρια καθώς στο ποσό αυτό έφτασε το κόστος των μετακινήσεών του με ιδιωτικό αεροπλάνο και της προσωπικής του ασφάλειας. Αιτία, η περιοδεία που αποφάσισε να κάνει ο Ζούκερμπεργκ σε δεκάδες πολιτείες στις ΗΠΑ και, όπως ο ίδιος είπε, επρόκειτο για «προσωπική πρόκληση» να επισκεφθεί όσες περισσότερες πολιτείες ήταν δυνατόν. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση όχι τόσο για τους μισθούς των 25.105 υπαλλήλων της Facebook, όσο κυρίως για το ιλιγγιώδες ύψος των δαπανών του Ζούκερμπεργκ.

Τις πληροφορίες αυτές έδωσε η ίδια η εταιρεία Facebook, στο πλαίσιο υποχρεωτικής ενημέρωσης, όπως προβλέπει ο νόμος Ντοτ-Φρανκ, που θεσπίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Εν ολίγοις, οι δαπάνες με τις οποίες επιβάρυνε ο Ζούκερμπεργκ την εταιρεία του στη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν περίπου 37 φορές υψηλότερες από εκείνη του ετήσιου μισθού ενός μέσου υπαλλήλου της εταιρείας του.

Τυπικά, ο μισθός του Ζούκερμπεργκ παραμένει από την ίδρυση της εταιρείας έως σήμερα το συμβολικό ποσό του ενός δολαρίου ετησίως, καθώς δεν λαμβάνει μπόνους ούτε αποδόσεις από τις μετοχές του. Στην πράξη, όμως, ο κ. Ζούκερμπεργκ, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 66 δισ. δολάρια, χρέωσε τους μετόχους της Facebook με 8,8 εκατ. δολάρια για να διασχίσει τις ΗΠΑ από την Αλάσκα μέχρι τη Λουιζιάνα. Στόχος της περιοδείας του ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, «να βγει έξω και να μιλήσει με περισσότερους ανθρώπους για το πώς ζουν, πώς εργάζονται και τι σκέπτονται για το μέλλον».

Κι ενώ ο ίδιος ενέταξε αυτήν την περιοδεία σε μία από τις προκλήσεις που θέλησε να αντιμετωπίσει για να «αναπτυχθεί έξω από τον χώρο της δουλειάς του», οι μέτοχοι πλήρωσαν τον λογαριασμό. Το αμέσως προηγούμενο έτος είχε επιβαρύνει τη Facebook με σαφώς μικρότερο ποσό και συγκεκριμένα με 5,8 εκατ. δολάρια.

Σημειωτέον ότι από τα 8,85 εκατ. δολάρια, τα 7,3 εκατ. προορίζονταν για την προσωπική του ασφάλεια και για τα έξοδα στέγασής του. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τα έξοδα ασφαλείας, η Facebook ανέφερε στο ενημερωτικό της δελτίο ότι «τα θεωρεί απαραίτητα και εκτιμά ότι είναι προς όφελος της εταιρείας λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει για τη Facebook ο κ.Ζούκερμπεργκ». Τονίζει μάλιστα ότι αξιολογεί συνολικά το κόστος για την ασφάλειά του «μη υπερβολικό».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στη διάρκεια της περιοδείας του ο Ζούκερμπεργκ ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook φωτογραφίες με διάφορες δραστηριότητές του στις πολιτείες που επισκέφθηκε. Σε μία από αυτές εμφανίζεται να οδηγεί τρακτέρ στο Ουισκόνσιν, ενώ σε μια άλλη ψαρεύει σολομούς με ντόπιους στην Αλάσκα. Παράλληλα αφηγείται ότι συνάντησε πρώην τοξικομανείς σε φάση απεξάρτησης στο Οχάιο και επισκέφθηκε την εκκλησία στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, η οποία ήλθε στη δημοσιότητα το 2015 εξαιτίας του θλιβερού περιστατικού με πυροβολισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο εννέα ανθρώπων. Για λόγους ασφαλείας, η άφιξή του στην εκάστοτε πολιτεία γινόταν γνωστή στην τοπική κοινότητα λίγες ώρες νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT