Στροφή στα είδη πολυτελείας από τους τουρίστες στην Ισπανία

Στροφή στα είδη πολυτελείας από τους τουρίστες στην Ισπανία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία είναι αγαπημένος προορισμός για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές και μπάνιο στις ηλιόλουστες παραλίες της Μεσογείου και του Ατλαντικού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ορδές τουριστών από πολλές χώρες, και κυρίως από την Κίνα, την επισκέπτονται για να αγοράσουν είδη πολυτελείας αλλά και για να χαλαρώσουν στα ακριβά ξενοδοχεία με τις ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας, εστίασης και ευεξίας. H Γουάνγκ Φανγκ είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Αγόρασε μεγάλη ποσότητα ισπανικών αλλαντικών υψηλής ποιότητας από το πολυκατάστημα El Corte Ιngles στη Μαδρίτη. Προηγουμένως, είχε ψωνίσει από καταστήματα επωνύμων ρούχων, όπως είναι εκείνα με τα εμπορικά σήματα Loewe και Puig. Με αυτόν τον τρόπο, η κ. Γουάνγκ συμβάλλει στη μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου ειδών και υπηρεσιών πολυτελείας της Ισπανίας. «Ηρθα από την Κίνα για να εξερευνήσω τη χώρα, αλλά και για να ψωνίσω», όπως λέει η ίδια.

Πολυτέλεια

Είναι ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, ότι η Ισπανία για χρόνια ήταν η πηγή του φθηνού προϊόντος και των φθηνών υπηρεσιών. Ηδη από τη δεκαετία του 1960 ήταν πρωτοπόρος στον φθηνό τουρισμό, ενώ στη δεκαετία του 1990, χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Αμάνθιο Ορτέγα, δημιουργού της Zara, πρόσφερε σε προσιτές τιμές στο ευρύ κοινό δημιουργίες της υψηλής ραπτικής – είναι ο ιδρυτής του ομίλου Inditex, όπου συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εμπορικά σήματα Zara, Bershka, Massimo Dutti κ.λπ. Επιπλέον, η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο, το οποίο κοστίζει, όμως, πέντε φορές λιγότερο απ’ ό,τι το γαλλικό. Η Ισπανία είναι, επίσης, κορυφαία στην παραγωγή λαδιού.

Με την πάροδο των χρόνων, βέβαια, τα δεδομένα αλλάζουν και πλέον η χώρα αναδεικνύεται σε προορισμό για τουριστές με υψηλό βαλάντιο, οι οποίοι αγοράζουν ακριβές υπηρεσίες και προϊόντα. «Συνήθως, η Ισπανία ήταν συνώνυμη με τον φθηνό τουρισμό», επισημαίνει ο Αλεχάνδρο Μπαταγιέρ, αντιπρόεδρος του υπερπολυτελούς κέντρου ευεξίας Sha Wellness Clinic. «Σήμερα έχουμε ως χώρα κατορθώσει να αναβαθμίσουμε το εμπορικό μας σήμα». Σε έκθεση της εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων Bain & Co και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση του κλάδου ειδών πολυτελείας της Ισπανίας Circulo Fortuny, αναφέρεται ότι η εν λόγω αγορά αποτιμάται σε 9,2 δισ. ευρώ για το 2017, δηλαδή είναι τρεις φορές μικρότερη από την αντίστοιχη γαλλική. Ωστόσο, αναπτύσσεται ταχύτατα με ρυθμό 9,2% ετησίως και αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ σε αξία το 2025. Μπορεί να μη διαθέτει οίκους τόσο φημισμένους όπως ο ιταλικός Gucci και οι γαλλικοί Chanel και Sain Laurent, αλλά είναι ιδιαίτερα δυναμική. «Η αγορά υψηλής ραπτικής και ειδών και υπηρεσιών πολυτελείας είναι μικρή στην Ισπανία, αλλά έχει θετικές προοπτικές και ταχύ ρυθμό ανάπτυξης», επισημαίνει η υπεύθυνη της έκθεσης της Bain & Co, Κλαούντια Νταρπίτζιο. Ο ισπανικός οίκος υψηλής ραπτικής και αρωμάτων Puig, που έχει στην κατοχή του τα εμπορικά σήματα Paco Rabanne και Jean Paul Gautier, είχε θεαματική αύξηση κερδών κατά 47% το 2017. Ο οίκος κοσμημάτων Tous είχε αύξηση πωλήσεων 10% και ο οίκος Loewe, που ανήκει στον LVMH, εμφάνισε καλή επίδοση, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Οι πωλήσεις προσωπικών πολυτελών ειδών (τσάντες και παπούτσια) ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 12%, φθάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ.

H Iσπανία άφησε πίσω τη δεκαετή οικονομική κρίση και επανήλθε στην οδό της ανάπτυξης. Παράλληλα, έχει πυκνώσει το δίκτυο των αεροπορικών συνδέσεων με την Ασία και αυτό διευκόλυνε να την επισκέπτονται πλούσιοι τουρίστες από εκεί. Η σημαντική ανάπτυξη παρατηρείται στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με την Bain & Co. Οι δραστηριότητες αυτές, οι οποίες αποτιμώνται σε 1,8 δισ. ευρώ, θα αναπτύσσονται ετησίως κατά 10%, ενώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ανοίξουν 15 ξενοδοχεία πέντε αστέρων στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή