Κέρδη στην Ευρώπη λόγω ενίσχυσης του πετρελαίου

Κέρδη στην Ευρώπη λόγω ενίσχυσης του πετρελαίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα κέρδη χάρις στην ενίσχυση των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις αγορές εμπορευμάτων. Εξαίρεση αποτέλεσε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με τον δείκτη Dax να κλείνει με πτώση 0,19%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι ενισχύθηκαν κατά 0,16% και 0,21%, αντίστοιχα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 εμφάνισε οριακά κέρδη (0,02%), αλλά κινήθηκε ανοδικά επί τρίτη συναπτή συνεδρίαση.

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών Tullow Oil με έδρα το Λονδίνο και Total, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, παρουσίασαν άνοδο 3,76% και 1,21%, αντίστοιχα. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent εκτοξεύθηκε σε υψηλό τριετίας, προσεγγίζοντας τα 75 δολάρια το βαρέλι στη διάρκεια της συνεδρίασης ενόψει της σημερινής συνάντησης των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, όπου θα αποφασιστεί εάν θα παρατείνουν το πλαφόν στην ημερήσια παραγωγή τους. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε έως τα 69,56 δολάρια το βαρέλι εν μέσω της συνεδρίασης, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αναλυτικότερα, η μετοχή της Shire εμφάνισε άνοδο 5,7% αφού ο βρετανικός όμιλος βιοτεχνολογίας απέρριψε την πρόταση εξαγοράς από την ιαπωνική Takeda, ύψους 63 δισ. δολαρίων ή 42 δισ. στερλινών και πλέον. Πτώση μεγαλύτερη του 5,43% εμφάνισε η μετοχή της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco ύστερα από τη δημοσιοποίηση χαμηλότερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του έτους. Σε απώλειες οδηγήθηκαν, επίσης, οι μετοχές των ανταγωνιστών Imperial Tobacco και Phillip Morris. Με αρνητικό πρόσημο και απώλειες της τάξεως του 2,17% έκλεισε η μετοχή της Unilever, διότι ανακοίνωσε πτώση των εσόδων κατά 5,2% το α΄ τρίμηνο του έτους.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jοnes και S&P 500 σημείωναν απώλειες 0,25% και 0,64%. Η μετοχή της Apple εμφάνιζε πτώση έως και 2,4% στις ΗΠΑ εξαιτίας της προειδοποίησης από την Taiwan Semiconductor για την εξασθένηση της ζήτησης για τα έξυπνα τηλέφωνα. Η Taiwan Semiconductor προμηθεύει με τσιπ την Apple.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή