Η Procter & Gamble εξαγόρασε μονάδα της Merck

Η Procter & Gamble εξαγόρασε μονάδα της Merck

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Procter & Gamble συμφώνησε να εξαγοράσει, έναντι 3,4 δισ. ευρώ, τη μονάδα προϊόντων προσωπικής περιποίησης Merck, γεγονός που θα της επιτρέψει να αποκτήσει γνωστές μάρκες βιταμινών, όπως η Seven Seas, αλλά και μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές Λατινικής Αμερικής και Ασίας. Η P&G που, μεταξύ άλλων, προϊόντων κατασκευάζει τις πάνες Pampers και τα ξυραφάκια Gillette, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα τη βοηθήσει να επεκτείνει την γκάμα της με προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Στα προϊόντα που παράγει η μονάδα της Merck περιλαμβάνονται η μάρκα βιταμινών Femibion και Neurobion. Η νέα συμφωνία επιτυγχάνεται λίγο καιρό αφότου η GlaxoSmithKline είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει, έναντι 13 δισ. δολαρίων, τη μονάδα προϊόντων προσωπικής υγιεινής της Novartis, αφότου είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξαγοράσει την αντίστοιχη μονάδα της Pfizer. Η τελευταία δυσκολεύεται να πουλήσει τη συγκεκριμένη ομάδα – το αντίτιμο που ζητάει ανέρχεται στα 20 δισ. δολάρια.

Στις αρχές Απριλίου, η Reckitt Benckiser είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξαγοράσει τη συγκεκριμένη μονάδα της Pfizer, και τον Ιανουάριο το ίδιο είχε πράξει η Johnson & Johnson. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα προσφέρουν σταθερές πωλήσεις χάρη στην πίστη που δείχνουν οι πελάτες σε συγκεκριμένες μάρκες προϊόντων, ωστόσο προσφέρουν και μικρότερο περιθώριο κέρδους από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ομως, ο έντονος ανταγωνισμός στο Διαδίκτυο, κυρίως από την Amazon, και τα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν περιορίσει τις πωλήσεις προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην αμερικανική και σε άλλες αγορές της Δύσης. Πέρυσι το 12% των πωλήσεων της Procter & Gamble είχε προέλθει από προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως οι οδοντόβουρτσες Oral-B και οι οδοντόκρεμες. Η τιμή εξαγοράς των 3,4 δισ. ευρώ σημαίνει ότι η γερμανική Merck περιόρισε τις απαιτήσεις της, διότι αρχικά απαιτούσε αντίτιμο ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, τιμή που είχε αποθαρρύνει αρχικούς ενδιαφερόμενους, όπως οι Nestle, Perrigo και Bain and Cinven.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή