Ράλι στις τιμές μετάλλων μετά τις κυρώσεις κατά Rusal

Ράλι στις τιμές μετάλλων μετά τις κυρώσεις κατά Rusal

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές στην προσφορά προϊόντων αλουμινίου έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας, και ειδικότερα κατά της βιομηχανίας αλουμινίου Rusal, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ η τιμή τους. Αλλά και τα υπόλοιπα μέταλλα έχουν επηρεαστεί, διότι οι επενδυτές φοβούνται μήπως οι ΗΠΑ επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι μεταλλουργίες στη Γερμανία παρότρυναν την πολιτική ηγεσία της χώρας να λάβει άμεσα μέτρα. Υπάρχει κίνδυνος να μπει λουκέτο σε πολλά μεταλλουργεία και εργοστάσια επεξεργασίας αλουμινίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που ανήκουν στη Rusal.

Η τιμή του αλουμινίου αυξήθηκε χθες περισσότερο από 7%, φθάνοντας στα 2.718 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ενδοσυνεδριακά από τον Αύγουστο του 2011. Σε υψηλό τριετίας εκτοξεύθηκε, επίσης, η τιμή του νικελίου και διαμορφώθηκε στις 16.690 δολάρια ο τόνος, με άνοδο 9,3%. Σε οκταήμερο ανοδικό ράλι βρίσκεται και η τιμή του παλλαδίου – η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σε όλο τον κόσμο.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», σχολίασε ο Κιθ Γουέλντι, υψηλόβαθμο στέλεχος στη διαπραγμάτευση μετάλλων της Vantage Capital Markets, στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 6 Απριλίου έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων αλουμινίου, καθώς απομονώνονται από την αμερικανική αγορά όσοι συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη Rusal. «Παγώνουν», παράλληλα, όσα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έχουν εκδοθεί και η διαπραγμάτευσή τους γίνεται σε όρους δολαρίων. Εξαιρουμένης της Kίνας, η Rusal έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή αλουμινίου στον κόσμο – καλύπτει το 6% της παγκόσμιας ζήτησης. Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, από την κατασκευή αεροσκαφών μέχρι φορτηγών και αυτοκινήτων.

Στα αποθέματα του Χρηματιστηρίου Μετάλλων στο Λονδίνο (LME) υπάρχει αλουμίνιο της Rusal, πλην όμως δεν μπορεί να το πουλήσει. Αυτές οι ποσότητες αλουμινίου της Rusal μπορεί να παραμείνουν στις αποθήκες του LME, διότι δεν θα θέλει κανείς να τις αγοράσει εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων. Παράλληλα, όμως, μπορεί να μειωθούν όλα τα υπόλοιπα αποθέματα που βρίσκονται στις αποθήκες του LME.

«Η αλλαγή όλων των ροών στο εμπόριο θα είναι πολύ δύσκολη», σχολίασε ο Μάικλ Γιούντμερ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για τα μέταλλα στην Bank of America Merrill Lynch. «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι αποκομμένες από έναν μεγάλο προμηθευτή», προσθέτει ο ίδιος. Ενδεικτικό είναι ότι η Rio Tinto διαθέτει εργοστάσια στη Δουνκέρκη και στην Ιρλανδία, που εξαρτώνται από το αλουμίνιο που παράγεται σε μονάδα της Rusal στην Ιρλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή