Θωρακισμένη η Ρωσία εκτιμά ο οίκος Moody’s

Θωρακισμένη η Ρωσία εκτιμά ο οίκος Moody’s

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ρωσίας είναι θωρακισμένη απέναντι στις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος επιχειρηματιών, εταιρειών και κυβερνητικών αξιωματούχων της χώρας, εκτιμά η Moody’s Service. Το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να απορροφήσει τις απώλειες από τα αξιόγραφα των εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters. Επιφυλάξεις, ωστόσο, εξέφρασε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης για τα ομόλογα των ρωσικών εταιρειών που επηρεάζονται από τις κυρώσεις, όπως η Rusal. Οι τιμές των ομολόγων της έχουν υποστεί μεγάλη πτώση, φθάνοντας ακόμη και τα 30 σεντς ως προς το δολάριο. Πάντως, αυτές οι τιμές δεν αφορούν πραγματικές συναλλαγές, διότι οι υπηρεσίες Euroclear και Clearstream δεν προχωρούν στην επεξεργασία αγοραπωλησιών σε ομόλογα της Rusal, εξαιτίας των κυρώσεων. Οι ομολογιούχοι της Rusal μπορούν έως τις 7 Mαΐου να πουλήσουν τίτλους της εταιρείας σε δολάρια. Διαφορετικά, οι επενδύσεις τους θα «παγώσουν». Κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις διατρέχουν και όσοι αποπειραθούν να διευκολύνουν τις συναλλαγές που σχετίζονται με τη Rusal ή άλλες εταιρείες που επιβαρύνονται με κυρώσεις. Μία επιλογή θα ήταν η πώληση των ομολόγων στις τράπεζες που έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ή η σύναψη ενός νέου συμβολαίου που δεν θα περνάει μέσα από τις υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών, σχολιάζει το Bloomberg.

Παρ’ όλα αυτά, η ρωσική οικονομία δεν κινδυνεύει άμεσα. Λόγω του πιστωτικού προφίλ της χώρας (κατατάσσεται στη βαθμίδα Ba1 με θετική προοπτική), μπορεί να απορροφήσει την επιβολή νέων κυρώσεων, επισημαίνει η αντιπρόεδρος της Moody’s Service, Κριστίν Λίντοου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνεται λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή