Ο νέος γίγαντας της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι η Κίνα

Ο νέος γίγαντας της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι η Κίνα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπάρχουν πολλές πιθανότητες η Κίνα να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες). Αυτό θα είναι και η φυσική κατάληξη των πραγμάτων εάν η Κίνα αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη και στην τεχνολογία. Ωστόσο, η προσέγγιση του Πεκίνου ως προς την πνευματική ιδιοκτησία ενδεχομένως να ακολουθήσει και τις ευρύτερες αλλαγές που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορούν τον έλεγχο της γνώσης. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, θα διαπιστώσουμε ότι οι πατέντες συνδέονται με τη φιλοσοφία περί συσσώρευσης γνώσης. Ωστόσο, η ανάγκη να συμβαδίσει η οικονομία της μιας χώρας με την οικονομία της άλλης, τις έκανε να γίνουν εφευρετικές. Οι Κινέζοι πολιτικοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την τεχνογνωσία των ξένων είτε διά της νόμιμης οδού είτε όχι. Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων εντάσσεται στο μεγαλόπνοο σχέδιο «Κατασκευάζεται στην Κίνα 2025», το οποίο αποσκοπεί να αναβαθμίσει τις εγχώριες εταιρείες, ώστε να προσαρμοστούν με τις διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα. Αν και οι κατά τόπους Αρχές θα προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όντως θέλουν η Κίνα να διαδραματίσει ρόλο πρωτοπόρου στην παγκόσμια σκηνή και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σέβεται και την πνευματική ιδιοκτησία.

Η σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε διεθνή κλίμακα είναι μια ένδειξη του τι μέλλει γενέσθαι. Από το 2010 έως το 2016 το μερίδιο της Κίνας στις αιτήσεις αυτές υπερδιπλασιάστηκε από το 20% στο 43%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Μπορεί σε πολλές από αυτές τις αιτήσεις να μην υπάρχει ουσία, αλλά ακόμα και το δύσπιστο αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναγνωρίζει ότι «υπάρχουν σημάδια θετικών αλλαγών ως προς την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ξένων εταιρειών στην Κίνα». Ενδεχομένως οι επαπειλούμενες κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Στις πλούσιες χώρες, το προσωρινό μονοπώλιο που διαθέτουν σε ορισμένες πατέντες μέχρι αυτές να λήξουν, αποδεικνύεται χρυσωρυχείο. Δε συμβαίνει το ίδιος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η Ινδία είναι ένα παράδειγμα του ότι η δυναμική περιφρούρηση της πνευματικής ιδιοκτησίας από τους ξένους ομίλους δεν τους εξασφαλίζει απαραίτητα και το προβάδισμα στη γνώση. Η επόμενη γενιά εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με παγκόσμιο βεληνεκές, οι οποίες θα ανταγωνίζονται ευθέως την Apple και την Google, μπορεί να μην εμφανίζουν τόσο υψηλή κερδοφορία όσο αυτές, αλλά δεν θα είναι αμερικανικές. Οι σύμβουλοι των ισχυρών ηγετών του κόσμου τους προετοιμάζουν για την επόμενη μέρα, όπου η παγκόσμια οικονομία θα είναι περισσότερο ομοιογενής και ισορροπημένη. Εξ ου και οι επικεφαλής των διεθνών επιχειρήσεων μπορεί να θέλουν να εστιάσουν την προσοχή τους σε κάτι που ήδη κάνουν, δηλαδή το να μοιράζονται το πνευματικό τους κεφάλαιο. Η γνώση μεταλαμπαδεύεται με την από κοινού αδειοδότηση πατεντών και τη χρήση των ίδιων προμηθευτών εξοπλισμού. Η κινεζική και η ινδική διασπορά συνεργάζονται με αντίστοιχων ικανοτήτων επαγγελματίες σε ξένες χώρες, συγκροτώντας μια παγκόσμια πνευματική κοινότητα. Τον 17ο αιώνα, διακεκριμένοι Ευρωπαίοι φιλόσοφοι και λόγιοι είχαν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους παρά τις πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές των ηγετών τους και συναπάρτιζαν την αποκαλούμενη Δημοκρατία των Γραμμάτων. Αυτή έδωσε σήμερα τη θέση της στη Δημοκρατία της Τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή