Ανοδος στην Ευρώπη λόγω τραπεζικών μετοχών

Ανοδος στην Ευρώπη λόγω τραπεζικών μετοχών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές χάρη στην άνοδο του τραπεζικού κλάδου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν πέντε εβδομάδων. Οι τραπεζικές μετοχές πήραν ώθηση όταν ανέβηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,75%. Οπως τόνισε ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets στη Βρετανία, οι μετοχές των τραπεζών ευνοήθηκαν, όπως συμβαίνει πάντα όταν αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,35%, αντιστρέφοντας την αρχική υποχώρησή του χάρη στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών, αλλά και στην άνοδο με την οποία είχε ανοίξει η Wall Street. Ειδικότερα, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών με τη μεγάλη έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν άνοδο 1%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Αιτία ήταν η είδηση ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να ακυρώσει πλήρως τους κανόνες με τους οποίους σχεδίαζε να πιέσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης για να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες προβλέψεις έναντι των κόκκινων δανείων. Στον αντίποδα, η ελβετική τράπεζα UBS, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 2,5%, μολονότι είχε νωρίτερα ανακοινώσει κέρδη πρώτου τριμήνου που υπερέβησαν τις προβλέψεις. Αιτία, η προειδοποίησή της για ενδεχόμενη μείωση των ιδίων κεφαλαίων της το δεύτερο τρίμηνο και τα απογοητευτικά αποτελέσματα του επενδυτικού της βραχίονα.

Εξάλλου, οι μετοχές των HSBC, Lloyds και Barclays σημείωναν άνοδο από 0,4% έως 1,1%, στηρίζοντας τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με κέρδη 0,42%. Παράλληλα, άρχισε να εξανεμίζεται η ανησυχία για τον διαφαινόμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αλλά και γύρω από τις γεωπολιτικές εντάσεις βελτιώνοντας, έτσι, το γενικότερο αίσθημα στις αγορές. Οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών ΒΡ και Royal Dutch Shell σημείωσαν άνοδο 0,7% και 0,9% αντιστοίχως, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν και χθες στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη του 2014 παρά την ελαφρά υποχώρησή τους. Το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 68,23 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 75,45 δολάρια το βαρέλι. Με το κλίμα γενικά βελτιωμένο, ο δείκτης XETRA DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,25%, ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,48% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 0,38%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή