Συμφωνία Ιρλανδίας-Apple για αναδρομική καταβολή φόρων

Συμφωνία Ιρλανδίας-Apple για αναδρομική καταβολή φόρων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία για την αναδρομική πληρωμή φόρων 13 δισ. ευρώ υπέγραψε χθες η κυβέρνηση της Ιρλανδίας με τον τεχνολογικό κολοσσό Apple. Τον Δεκέμβριο του 2017, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. προσέφυγε εναντίον της Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι το Δουβλίνο δεν είχε ανακτήσει αναδρομικά από την Apple φόρους άνω των 13 δισ. ευρώ μέχρι την προθεσμία που είχε δοθεί. Η Ιρλανδία δεν είχε λάβει κανένα μέτρο για την ανάκτηση των φόρων.

Τον Ιανουάριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι φόροι θα πρέπει να πληρωθούν αναδρομικά από την Apple στο ιρλανδικό κράτος.

Η απαρχή της πολύκροτης υπόθεσης τοποθετείται τον Αύγουστο του 2016. Τότε οι Βρυξέλλες έκριναν ότι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ίσχυε για την Apple, με ελαφρύνσεις της τάξεως των 13 δισ. ευρώ, αποτελεί έμμεση κρατική βοήθεια. Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες πως έως τα τέλη του γ΄ τριμήνου θα έχει ανακτηθεί όλο το ποσό, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.

Χώρες-μέλη της Ε.Ε. που προσφέρουν μεγάλες φοροαπαλλαγές σε πολυεθνικές των ΗΠΑ, όπως η Ιρλανδία και η Ολλανδία, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο δριμείας κριτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια, διότι στερούν φορολογικά έσοδα από το αμερικανικό δημόσιο. Στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ, που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές του 2018, είναι να μειώσουν τα κίνητρα των αμερικανικών πολυεθνικών για φοροαποφυγή, «ρίχνοντας» τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 21% και επιβάλλοντας έκτακτο φόρο 15,5% σε όσους αποφασίσουν να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους. Την περασμένη εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πληρώσει φόρους 38 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ διατηρούν κεφάλαια έως και 2 τρισ. δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή