Πιο κοντά σε εμπορικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα

Πιο κοντά σε εμπορικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος κατά πόσον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι όντως αποφασισμένος να προχωρήσει σε κανονικό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ή κατά πόσον χρησιμοποιεί την απειλή των δασμών ως μέσον πίεσης για να βελτιώσει τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα σημάδια πως θα επιχειρηθεί απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών. Πράγμα που, φυσικά, δεν εμποδίζει Ουάσιγκτον και Πεκίνο να ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους θέση με διάφορους τρόπους. Χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την επίλυση των εμπορικών διαφορών των δύο χωρών, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου.  «Δεν υπάρχει νικητής σε μια εμπορική διένεξη, η οποία θα επηρεάσει όχι μόνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και την παγκόσμια βιομηχανική εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε ο Λι σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Αυτό περιμένει και η διεθνής κοινότητα από τις δύο χώρες», συμπλήρωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός ύστερα από συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα υπουργό Μεταφορών Ελέιν Τσάο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα το Πεκίνο, με σκοπό να επαναδιαπραγματευτεί τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και να δώσει τέλος στην εμπορική διένεξη.

Ο Λάρι Κούντλοου, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, ο οποίος θα συνοδεύσει τον Μνούτσιν στο Πεκίνο, εξέφρασε την Πέμπτη την ελπίδα ότι οι συνομιλίες με τους Κινέζους θα είναι εποικοδομητικές, ωστόσο προσέθεσε ότι θα είναι μακρά η διαδικασία επίλυσης όλων των αμερικανικών παραπόνων. Μετά την επιβολή δασμού 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ο Τραμπ έχει απειλήσει την Κίνα με νέο γύρο δασμών, συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων, σε κινεζικά τεχνολογικά προϊόντα, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Και η Κίνα έχει ανακοινώσει αντίμετρα στον πρώτο γύρο των αμερικανικών δασμών. Φυσικά, η προοπτική της διαπραγμάτευσης δεν έχει εμποδίσει Ουάσιγκτον και Πεκίνο να ενισχύουν τη θέση τους είτε για να αποκτήσουν διαπραγματευτικό πλεονέκτημα είτε για να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αποτυχίας στη διαπραγμάτευσης. Την Πέμπτη, το Reuters είχε αποκαλύψει ότι η Κίνα ετοιμάζεται να ενισχύσει με 19 δισ. δολάρια κρατικά ελεγχόμενο επενδυτικό ταμείο που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ημιαγωγών και θα περιορίσει την εξάρτηση της Κίνας από αμερικανικές εισαγωγές. Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ελέγξει το κατά πόσον απειλούν την εθνική ασφάλεια ανεπίσημες συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών εταιρειών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή