Το πετρέλαιο, σύμμαχος της ΕΚΤ στον στόχο του πληθωρισμού

Το πετρέλαιο, σύμμαχος της ΕΚΤ στον στόχο του πληθωρισμού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τον χαμηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, τότε η πρόβλεψη της ΕΚΤ περί σταδιακής ανόδου του εξακολουθεί να είναι περισσότερο ευσεβής πόθος παρά πραγματικότητα. Ωστόσο, η επιβράδυνση του Απριλίου οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην εορτή του Πάσχα και θα πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη τον Μάιο. Η ΕΚΤ θα παραβλέψει τη μεταβλητότητα των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πιθανόν ο πληθωρισμός να αυξηθεί στο 1,7%-1,8% λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, τρομάζοντας ενδεχομένως ορισμένους επενδυτές. Εκτός όμως από την παροδική επίδραση του πετρελαίου το 2018, η μακροπρόθεσμη προοπτική για τον πληθωρισμό είναι περιορισμένη. Ο δομικός πληθωρισμός φαίνεται πως θα αυξηθεί πολύ σταδιακά, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να εφαρμόσει το σχέδιό της περί σταδιακού περιορισμού της ποσοτικής χαλάρωσης.

Για να εκτιμήσουμε καλύτερα πόσο ισχυρές είναι οι πληθωριστικές πιέσεις και ποια η κατεύθυνσή τους, θα πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία του Μαΐου. Προβλέπουμε πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 1,5% τον Μάιο, από 1,2% τον Απρίλιο, και πως θα μπορούσε να φτάσει στο 1,7% με 1,8% το καλοκαίρι λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, προτού υποχωρήσει ξανά προς το 1,5%. Προβλέπουμε επίσης ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού στο 0,9% τον Μάιο, από 0,7% τον Απρίλιο και στη συνέχεια άνοδό του στο 1,2% με 1,3% μέχρι το τέλος του έτους. Τους επόμενους μήνες, τα σημαντικότερα στοιχεία που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του είναι η δυναμική των μισθών και σε ποιο βαθμό μεταφράζεται αυτή σε άνοδο των τιμών. Η μείωση της ανεργίας έχει οδηγήσει τον ρυθμό αύξησης των μισθών στο 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2017 από 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Περαιτέρω άνοδος της απασχόλησης θα ενισχύσει τον ρυθμό αύξησης των μισθών περισσότερο από αυτόν της αύξησης της παραγωγικότητας και συνεπώς θα οδηγήσει σε άνοδο του κόστους ανά μονάδα εργασίας. Θεωρούμε πως υπάρχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί χαμηλότερα από την πρόβλεψή μας. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Περιμένουμε πως η ΕΚΤ θα προσαρμόσει τις οδηγίες που δίνει στους επενδυτές και την πολιτική της με σειρά πολύ μικρών βημάτων. Αν έχουν υποχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό, οι εντάσεις στο εμπόριο εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, τότε η Ευρωζώνη θα μπορέσει να ανακάμψει στη διάρκεια του καλοκαιριού από την τρέχουσα επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται σταδιακά, το πιθανότερο είναι πως η ΕΚΤ θα περιορίσει το μηνιαίο ύψος αγοράς περιουσιακών στοιχείων από τα 30 δισ. ευρώ στα 15 δισ. ευρώ, με 10 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος του 2018. Περιμένουμε πως η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, κατά 25 μονάδες βάσης, θα σημειωθεί τον Ιούνιο του 2019 και η δεύτερη τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη τρεις το 2020. Αν όμως κλιμακωθούν σε σημαντικό βαθμό και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα οι εντάσεις στο εμπόριο, αν η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης δεν αποδειχθεί προσωρινή και αν δεν αυξηθεί ο δομικός πληθωρισμός στη διάρκεια του 2018, τότε η ΕΚΤ ίσως καθυστερήσει την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά τρεις με έξι μήνες.

*Ο κ. Florian Hense είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή