Νέα μεγάλη πτώση λίρας, αύξηση κόστους δανεισμού της Τουρκίας

Νέα μεγάλη πτώση λίρας, αύξηση κόστους δανεισμού της Τουρκίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν φαίνεται να έχουν τέλος τα δεινά της τουρκικής οικονομίας, η οποία πλήττεται από ένα εκρηκτικό μείγμα εσωτερικών προβλημάτων και, παράλληλα, ακολουθεί τη μοίρα των αναδυόμενων οικονομιών. Ενώ η γειτονική χώρα οδεύει προς τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, η τουρκική λίρα σημειώνει το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο. Και ενώ χθες σημείωνε νέα πτώση 1,6% έναντι του δολαρίου, εκτινασσόταν στα ύψη το κόστος δανεισμού της. Η Τουρκία κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από το ξένο κεφάλαιο, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας της.

Την Παρασκευή, η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας έφθανε να υποχωρεί έως και τις 4,2901 λίρες ανά δολάριο. Τις πρώτες τέσσερις μέρες του Μαΐου, η πτώση του τουρκικού νομίσματος έχει φτάσει στο 5%. Το αποτέλεσμα είναι να εξουδετερώνονται οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ανακόψει την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, που τον Απρίλιο έφτασε στο 10,85%. Οπως σχολίασαν αναλυτές της Commerzbank μιλώντας στους Financial Times, η Τράπεζα της Τουρκίας προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες για τον κίνδυνο περαιτέρω εκτίναξης του πληθωρισμού. Προβάλλοντας, άλλωστε, αντιστάσεις στις εντεινόμενες πολιτικές πιέσεις, την περασμένη εβδομάδα αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης. Από τις αρχές του περασμένου έτους έχει αυξήσει, μάταια όπως αποδεικνύεται, το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 500 μονάδες βάσης (5%).

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του τουρκικού δημοσίου υπερέβαιναν χθες το 13,60%, καταγράφοντας άνοδο κατά 67 μονάδες βάσης μέσα μόλις σε δύο συνεδριάσεις. Εν ολίγοις βρίσκεται, ουσιαστικά, σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ξένο κεφάλαιο για την κάλυψη των ελλειμμάτων της. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών πετρελαίου, εμφανίζει το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ανάμεσα σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες και τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα έχουν συρρικνωθεί σε ποσοστό μικρότερο του 10% του ΑΕΠ της. Οι επιμέρους παθογένειές της εντείνουν τον κίνδυνο να ενταθούν οι μαζικές εκροές κεφαλαίων που έχουν αρχίσει να πλήττουν τις αναδυόμενες αγορές, καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ και το δολάριο βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Η τουρκική οικονομία δέχθηκε, άλλωστε, νέο πλήγμα μέσα στην εβδομάδα, όταν η S&P υποβάθμισε περαιτέρω τα ομόλογά της που βρίσκονταν ήδη στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών». Ενδεικτική της δυσπιστίας που εκδηλώνουν προσφάτως οι επενδυτές προς την τουρκική οικονομία είναι η πτώση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Από τον Ιανουάριο, ο βασικός δείκτης Borsa Instanbul 100 έχει σημειώσει πτώση 16% και η συνολική κεφαλαιοποίησή του βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών. Οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών είναι οι φθηνότερες μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή