Απώλειες 10% έναντι του ευρώ για τη σουηδική κορώνα

Απώλειες 10% έναντι του ευρώ για τη σουηδική κορώνα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνον οι αναδυόμενες οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω εξασθένησης των νομισμάτων τους. Η σουηδική κορώνα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% έναντι του ευρώ από τα μέσα του 2017 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι Σουηδοί, από οικονομολόγους τραπεζών μέχρι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατηγορούν την κεντρική τράπεζα της χώρας για τη μεγάλη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της κορώνας, που μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος εισαγωγών για επιχειρήσεις και καταναλωτές αλλά και σε αυξημένο κόστος διακοπών εκτός της χώρας. Η υποχώρηση της κορώνας συνδέεται με την απόφαση της Riksbank, όπως ονομάζεται η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, να καθυστερήσει την έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική (αρνητικά επιτόκια δανεισμού), με την αιτιολογία ότι δεν είναι ακόμα σίγουρη πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Η κεντρική τράπεζα «δημιουργεί νέα ρίσκα», λέει στο Bloomberg ο Αντερς Εκλοφ, επικεφαλής αναλυτής νομισμάτων στη Swedbank AB στη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με τη σουηδική ομοσπονδία ιδιοκτητών επιχειρήσεων, περίπου το 25% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας εισάγει προϊόντα, ενώ μόλις το 10% εξάγει. «Ελπίζω να γινόταν κάτι ώστε να σταθεροποιηθεί (η κορώνα) λίγο έναντι του ευρώ, της λίρας στερλίνας και της νορβηγικής κορώνας», λέει στο Bloomberg η Αννα Γκόντεβαρν, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής σνακ Morsjo Deli. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι Σουηδοί παραθεριστές, που αναζητούν απελπισμένα λίγο ήλιο στις θάλασσες του Νότου και έρχονται αντιμέτωποι με υψηλότερους λογαριασμούς. Ωστόσο δηλώνουν έτοιμοι να πληρώσουν το επιπλέον κόστος, αντί να ακυρώσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό. «Οι διακοπές είναι ιερές για τους ανθρώπους. Προτιμούν να μην αγοράσουν νέο πλυντήριο», λέει στο Bloomberg η Σάρλοτ Χάλενκροϊτς, εκπρόσωπος Τύπου της Ving, του μεγαλύτερου γραφείου ταξιδίων της Σουηδίας.

Περιέργως, κανείς απ’ όσους κατηγορούν τη σουηδική κεντρική τράπεζα για τη χαλαρή νομισματική της πολιτική, δεν ανέφερε πως από τα μέσα του καλοκαιριού του 2017 οι τιμές κατοικιών στη Σουηδία έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10%, ενώ ορισμένοι αναλυτές συνδέουν την υποχώρηση της κορώνας με την υποχώρηση της αγοράς κατοικίας. Αν η Riksbank είχε αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη σε αυτόν τον τομέα, καθώς θα είχε αυξηθεί και το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή