Το CDU απορρίπτει τις προτάσεις Μακρόν

Το CDU απορρίπτει τις προτάσεις Μακρόν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέχοντα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της κ. Μέρκελ πρόκειται να υπερψηφίσουν αυτήν την εβδομάδα απόφαση σύμφωνα με την οποία θα απορρίπτεται η από κοινού ανάληψη χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης, όπως και η χάραξη νομισματικής πολιτικής, χωρίς να έχει περάσει από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, μετέδωσε η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Παράλληλα, στην ίδια απόφαση απορρίπτεται η πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που υιοθέτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περί δημιουργίας θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην ομάδα των ηγετικών στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών που προωθεί την ψήφιση της απόφασης περιλαμβάνονται οι επικεφαλής του κόμματος στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt. Το δημοσίευμα τονίζει την εντεινόμενη αντίδραση των Γερμανών Συντηρητικών προς τα σχέδια Μακρόν για μεταρρύθμιση που θα εμβαθύνει τις σχέσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ακόμη και η εκκρεμούσα ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μέσω της δημιουργίας κοινού ταμείου ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, απορρίπτεται από το Βερολίνο, παρά τη θετική γνωμοδότηση τόσο της ΕΚΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να συζητηθεί η ιδέα κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον. Η δικαιολογία που προβάλλει το Βερολίνο είναι πως το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων θα μπορούσε να συζητηθεί όταν οι υπόλοιπες χώρες περιορίσουν τα ρίσκα που υπάρχουν στο τραπεζικό τους σύστημα, όπως, για παράδειγμα, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, οι καταθέτες δεν θα έχαναν χρήματα, ακόμη και αν ξέσπαγε νέα κρίση ανάλογη με εκείνη του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή