Νέος γύρος εκροών από αναδυόμενες οικονομίες

Νέος γύρος εκροών από αναδυόμενες οικονομίες

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χρόνια μετά το σοκ που γνώρισαν την άνοιξη του 2013, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι εξέφρασε την πρόθεση να μειώσει τις αγορές ομολόγων, οι αναδυόμενες αγορές εγκαταλείπονται εκ νέου από το ξένο κεφάλαιο. Η άνοδος του δολαρίου και η προσδοκία για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων προσελκύουν κεφάλαια στις ΗΠΑ, προκαλώντας πτώση νομισμάτων από την Τουρκία μέχρι την Αργεντινή και από τη Ρωσία μέχρι την Ινδονησία. Ο δείκτης MSCI νομισμάτων αναδυόμενων υποχωρεί επί πέντε συναπτές εβδομάδες και την περασμένη εβδομάδα σημείωσε πτώση 0,6%. Την πιο θεαματική πτώση σημείωσε χθες η τουρκική λίρα, καθώς την υπονομεύουν εγγενείς παθογένειες της τουρκικής οικονομίας, όπως τα μεγάλα ελλείμματα και ο διψήφιος πληθωρισμός στο 11%. Ακολούθησαν το ραντ της Νοτίου Αφρικής με πτώση 0,44%, το ρούβλι της Ρωσίας και η ρουπία της Ινδίας με υποχώρηση 0,40%.

Στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου καταδεικνύουν ότι οι αναδυόμενες αγορές γνωρίζουν αυτή τη φορά ταχύτερη εκροή κεφαλαίων από το 2013. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι εκροές φτάνουν στα 5,5 δισ. δολάρια και τα νομίσματα των αναδυόμενων έχουν υποτιμηθεί κατά 3%. Σε ό,τι αφορά, όμως, ειδικότερα την τουρκική λίρα, υποχώρησε χθες κατά 0,85% έναντι του δολαρίου, το οποίο το βράδυ ισοδυναμούσε με 4,2715 τουρκικές λίρες. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα πτώση της σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, που ισοδυναμούσε με 4,2904 τουρκικές λίρες. Από την αρχή του έτους, άλλωστε, η λίρα έχει χάσει συνολικά το 11% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Η Τράπεζα της Τουρκίας έσπευσε χθες να στηρίξει το νόμισμα, επιτρέποντας στις τράπεζες της χώρας να διατηρούν σε συνάλλαγμα μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους. Ανακοίνωσε, άλλωστε, παρέμβασή της στην αγορά για τον ίδιο λόγο. Θα αποσύρει από την αγορά περίπου 6,4 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο του 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα θα διοχετεύσει στις τουρκικές τράπεζες 2,2 δισ. δολάρια. Αναλυτές της αγοράς παραμένουν, πάντως, απαισιόδοξοι ως προς την αποτελεσματικότητα της κίνησης, όπως ο Μουαμέρ Κομουλτσούογλου της Is Invest, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι «ο αντίκτυπος της κίνησης αυτής στην αγορά δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά η κεντρική τράπεζα απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έως τις 7 Ιουνίου, οπότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής». Και μολονότι η χώρα οδεύει προς τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ παραδέχθηκε χθες, σε συνάντηση της Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών, ότι η τουρκική οικονομία ενδέχεται να σημειώσει επιβράδυνση στο εγγύς μέλλον και ότι διευρύνεται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Από την πλευρά του, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε εκ νέου σε προεκλογικές υποσχέσεις, δεσμευόμενος να μειώσει τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μετά τις εκλογές.

Κρίση εμπιστοσύνης

Η Αργεντινή, επίσης ειδική περίπτωση όπως και η Τουρκία, αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης, διότι οι επενδυτές φαίνεται να αμφισβητούν τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ανακόψει την πορεία του πληθωρισμού, που βρίσκεται περίπου στο 24%. Οπως τόνισε στο Bloomberg ο Σον Νιούμαν, στέλεχος της Invesco Advisers, «πρέπει να αρχίσει να μειώνει το έλλειμμα με ταχύτερους ρυθμούς». Και η εμπιστοσύνη είναι κρίσιμη για την Αργεντινή, που παρέμενε επί χρόνια αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές μετά την πτώχευση του 2001. Φαίνεται, όμως, ότι την περασμένη εβδομάδα κατόρθωσε να ανακόψει, προς το παρόν τουλάχιστον, την ελεύθερη πτώση του πέσο, που είχε υποτιμηθεί κατά 6,2%. Το πέτυχε, πάντως, με μια άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους δανεισμού, με συναπτές αυξήσεις των επιτοκίων σε διάστημα έξι ημερών, που συνολικά έφτασαν τις 600 μονάδες βάσης. Από το 27,25% στο 33,5% και τέλος στο 40%. Δικαιολογώντας την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών Νίκολας Ντουχόβνε τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε μια κρίση, αλλά παραδέχθηκε ότι «αργότερα τα υψηλά επιτόκια θα ανακόψουν την οικονομική δραστηριότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή