Συμφωνία ΗΠΑ με Σ. Αραβία για συγκράτηση τιμής πετρελαίου

Συμφωνία ΗΠΑ με Σ. Αραβία για συγκράτηση τιμής πετρελαίου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν σηματοδοτεί τον τερματισμό του συμφώνου μεταξύ του ΟΠΕΚ και των εταίρων του για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου. Το πιθανότερο είναι πως ο ΟΠΕΚ θα επιμείνει ότι η τρέχουσα συμφωνία εξακολουθεί να ισχύει, τουλάχιστον προς το παρόν, ωστόσο η προοπτική της αφαίρεσης από την αγορά ιρανικού πετρελαίου εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών την ημέρα σημαίνει σημαντική αναπροσαρμογή της συμφωνίας. Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη υποσχεθεί να «μετριάσει» την επίπτωση των όποιων περιορισμών στην προμήθεια πετρελαίου σε συνεννόηση με άλλες χώρες-παραγωγούς. Σε διαφορετική περίπτωση, η απουσία του ιρανικού πετρελαίου από την αγορά θα οδηγήσει σε οξεία ανατίμηση της τιμής του. Από πρακτικής απόψεως μόνο η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου. Φαίνεται πως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν έρθει σε υψηλού πολιτικού επιπέδου συνεννόηση, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον θα αυξήσει την πίεση που ασκεί στο Ιράν με αντάλλαγμα το Ριάντ να συμβάλει ώστε να αποφευχθεί σημαντική άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Η ύπαρξη αυτής της συμφωνίας επιβεβαιώθηκε την Τρίτη από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε πως «έχουμε συζητήσεις με διάφορες πλευρές… που θα ήταν πρόθυμες να αυξήσουν την προμήθεια πετρελαίου».

Στην πράξη οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στο Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να περιορίσει την επίπτωση στις τιμές του πετρελαίου. Τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας εξακολουθούν να είναι ασαφή και είναι πιθανό να μην είναι απολύτως σαφή ούτε γα την Ουάσιγκτον και το Ριάντ, ωστόσο η ύπαρξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή των κυρώσεων. Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ είναι ελάχιστα κάτω από τα 3 δολάρια το γαλόνι, κατά μέσον όρο, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014. Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν θα ήθελαν να κατηγορηθούν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, πως ευθύνονται για την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Υποθέτοντας πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να καλύψουν το κενό, διαφορετικά θα διακινδυνεύσουν να κατηγορηθούν πως ευθύνονται για την αύξηση του κόστους μετακίνησης. Η κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα έχει περιορίσει τη συνολική παραγωγή πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ήταν η πρόθεση του ΟΠΕΚ και έχει μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι είχε προβλέψει ο οργανισμός στα τέλη του 2017. Το αποτέλεσμα ήταν η απότομη άνοδος των τιμών. Η απουσία μεγάλης ποσότητας ιρανικού πετρελαίου από την αγορά θα ενισχύσει σημαντικά τις τιμές και θα μειώσει ακόμη ταχύτερα τα αποθέματα πετρελαίου. Ομως κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και θα περιόριζε την κατανάλωση πετρελαίου γενικότερα. Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα δεχθούν ισχυρή πίεση ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους. Μάλιστα θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα από τώρα, διότι αν περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο, θα είναι αργά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή