Το σκληρό Brexit θα εκτινάξει τις τιμές των τροφίμων

Το σκληρό Brexit θα εκτινάξει τις τιμές των τροφίμων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η βρετανική κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προτού αποχωρήσει από αυτήν, τότε οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντική αύξηση στην τιμή των τροφίμων, εκατοντάδες επιχειρήσεις θα απειληθούν με χρεοκοπία, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη και έλλειψη τροφίμων στην αγορά. Σύμφωνα με έκθεση της υποεπιτροπής ενέργειας και περιβάλλοντος της Βουλής των Λόρδων, η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος ενδέχεται να αυξηθεί μεταξύ 5% και 29%, η τιμή του τυριού τσένταρ κατά σχεδόν 30% και η τιμή του μπρόκολου κατά 10%. Το Παρατηρητήριο Βρετανικής Εμπορικής Πολιτικής προέβλεψε αύξηση της τιμής του κρέατος κατά 5,8%, αύξηση της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 8,1% και των λαχανικών κατά 4%.

Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν δύο κατηγορίες καταναλωτών: όσοι είναι πιο ευκατάστατοι θα έχουν την ευχέρεια να αγοράζουν ακριβότερα βρετανικά προϊόντα, ενώ όσοι είναι φτωχότεροι θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε φθηνότερα και χειρότερης ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα. Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι τα λιμάνια της Βρετανίας θα παραλύσουν εάν επιβληθούν στις εισαγωγές από την Ευρώπη οι ίδιοι έλεγχοι που διενεργούνται στις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Είναι «αδιανόητο» να μην έχει το Brexit επίπτωση στις εισαγωγές τροφίμων από την Ε.Ε., οποιαδήποτε δομή και αν έχει η συμφωνία, αναφέρεται στην έκθεση. Αν, μάλιστα, δεν υπάρξει συμφωνία, τότε οι δασμοί στις εισαγωγές τροφίμων υπολογίζονται στο 22%, κατά μέσον όρο. Είναι πιθανόν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν μέρος του κόστους, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών. Η Βρετανία εισάγει περίπου το 50% των τροφίμων που καταναλώνει, με το 30% των εισαγωγών να είναι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 11% από χώρες με τις οποίες έχει συνάψει εμπορική συμφωνία η Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή