Πλεονασματικό προϋπολογισμό αναμένει για φέτος η Ρωσία

Πλεονασματικό προϋπολογισμό αναμένει για φέτος η Ρωσία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική κυβέρνηση προβλέπει την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2018, για πρώτη φορά από το 2011, χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. Το νέο προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε χθες προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος ύψους 0,45% του ΑΕΠ ή 7,14 δισ. δολαρίων για το τρέχον έτος. Ο προηγούμενος προϋπολογισμός προέβλεπε δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 1,3% του ΑΕΠ με βάση πρόβλεψη για μέση τιμή της ρωσικής ποικιλίας πετρελαίου Ural στα 40 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018 η μέση τιμή της ποικιλίας Ural διαμορφώθηκε στα 66,15 δολάρια το βαρέλι. Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεισφέρουν περισσότερο από το 40% των φορολογικών εσόδων του ρωσικού δημοσίου. «Συνεπώς προκύπτει σημαντική αύξηση των προσδοκώμενων φορολογικών εσόδων, ενώ οι δαπάνες είναι σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με το αρχικό προσχέδιο του προϋπολογισμού», αναφέρουν σε ενημερωτικό σημείωμα αναλυτές της ρωσικής τράπεζας VTB.

Η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος σημαίνει πως το κράτος δεν θα έχει τόσο μεγάλες δανειακές ανάγκες τα επόμενα χρόνια. Θα βοηθήσει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να καλύψει μέρος της χρηματοδότησης για το αναπτυξιακό πλάνο που είχε εξαγγείλει όταν είχε παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησής του για την επόμενη εξαετία. «Το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο μαξιλάρι όπου θα μπορούσε να ακουμπήσει (η Ρωσία) στην περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές μακροοικονομικές ή γεωπολιτικές εξελίξεις», εξηγεί ο Ιβάν Τοκάροφ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi στη Μόσχα. «Αν και (η Ρωσία) θα πρέπει να δημιουργήσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που προβλέπουν τα νέα διατάγματα (του Πούτιν), νομίζω πως δεν πρόκειται να αλλάξει η βασική ιδέα περί δημοσιονομικής σύνεσης», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή