Νέο Νταβός με έδρα την Κίνα ιδρύει ο Μάικλ Μπλούμπεργκ

Νέο Νταβός με έδρα την Κίνα ιδρύει ο Μάικλ Μπλούμπεργκ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα καινούργιο μεγαλόπνοο σχέδιο είναι έτοιμος να υλοποιήσει ο Αμερικανός μεγιστάνας και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Πρόκειται να ιδρύσει ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ. Θα έχει έδρα την Κίνα και θα λειτουργεί ως το αντίπαλον δέος του γνωστού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, είναι πλέον καιρός να γίνει αντιληπτό ότι έχει αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στη διεθνή οικονομική σκηνή και ότι η Κίνα θέτει εν αμφιβόλω την υπεροχή των ΗΠΑ. Ομως, για να υλοποιηθεί το σχέδιο Μπλούμπεργκ, απαιτούνται και οι κατάλληλοι άνθρωποι, όπως ο αειθαλής πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χανκ Πόλσον. Το όνομα του φόρουμ θα είναι «Φόρουμ Νέας Οικονομίας» και θα ρίχνει το βάρος του στις αναδυόμενες οικονομίες. Στόχος του είναι να μη μένει μόνο στη θεωρία, αλλά να προχωρεί και στην πράξη.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό δεν θα ξεπερνούν τους 400, εν αντιθέσει με το Νταβός, όπου συρρέουν περίπου 3.000 άτομα κάθε χρόνο.

Ο κ. Μπλούμπεργκ έχει κατά καιρούς προωθήσει τις θέσεις του για σημαντικά διεθνή ζητήματα, από τον έλεγχο της οπλοκατοχής μέχρι την κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους διαύλους του, όπως το φιλανθρωπικό του ίδρυμα Bloomberg Philanthropies και το Φόρουμ Παγκόσμιων Επιχειρήσεων του Bloomberg. Αυτό αντικατέστησε την ετήσια εκδήλωση που διοργάνωνε στη Νέα Υόρκη η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι Κίσινγκερ και Πόλσον, που θα σχεδιάσουν το νέο φόρουμ, παρακολουθούν με πολλή προσοχή την πορεία της Κίνας εδώ και πολλά χρόνια και οι γνώσεις που έχουν αποθησαυρίσει είναι σημαντικές. Πέραν τούτου, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με το Κινεζικό Κέντρο Διεθνών Οικονομικών Ανταλλαγών (αυτοχαρακτηρίζεται «ερευνητικό κέντρο με κινεζικά χαρακτηριστικά»), το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Κεντρικού Σχεδιασμού. Επικεφαλής του κέντρου είναι ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Ζενγκ Πεϊγιάν. Η πρώτη σύνοδος του φόρουμ θα γίνει τον Νοέμβριο στο Πεκίνο και θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Νταβός έχει πλέον ταυτιστεί με την ελίτ των ισχυρών του πλούτου, των επιχειρήσεων και της πολιτικής, από το 1974, που ο εμπνευστής του Κλάους Σβαμπ οργάνωσε την πρώτη σύνοδο. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ενημέρωσε τους Financial Times ότι το νέο φόρουμ θα ασχοληθεί με το να φέρει κοντά ηγέτες αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών, ώστε από κοινού να σχεδιάσουν εφαρμόσιμες λύσεις. «Το θέμα μας είναι ο κόσμος και η Κίνα και πώς θα συνεργαστούμε αρμονικά όλοι μαζί», τόνισε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος. Κατά τον Χένρι Κίσινγκερ, «αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ έχει επικεντρωθεί, ως επί το πλείστον, σε όσα μας χωρίζουν με την Κίνα, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιληφθούμε πώς ακριβώς σκέπτεται το Πεκίνο». Συνεχίζοντας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η αλληλοκατανόηση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου μπορεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ειρήνης και ευημερίας, ειδάλλως «θα διαιρέσουμε τον κόσμο σε επιμέρους τμήματα και θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές που επικρατούσαν πριν ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή