Συμβιβασμός Ε.Ε. – Gazprom για τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά της Αν. Ευρώπης

Συμβιβασμός Ε.Ε. – Gazprom για τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά της Αν. Ευρώπης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγείται σε συμβιβασμό με τη ρωσική Gazprom, ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες που διήρκεσαν επτά χρόνια. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διερεύνησαν αν ο ρωσικός όμιλος όντως κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι γι’ αυτήν την πολύκροτη υπόθεση δεν προβλέπεται να επιβληθούν πρόστιμα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας των Financial Times. Η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ επισήμανε ότι η επιβολή προστίμου δεν θα αρκούσε για να αλλάξει η Gazprom γραμμή πλεύσης, ενώ τώρα στο πλαίσιο εντατικών συζητήσεων και διακανονισμών δεσμεύθηκε να το κάνει.

Ως αντάλλαγμα η Gazprom, μεταξύ άλλων, θα αναγνωρίσει στην Κομισιόν το δικαίωμα να ελέγχει τους όρους των συμβολαίων της με κράτη-μέλη, θα άρει τη ρήτρα για μη μεταπώληση του φυσικού της αερίου από τους αγοραστές του και θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις τιμές που ισχύουν στη Δυτική Ευρώπη, ώστε να προχωράει σε κοστολόγηση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ορισμένες από τις χώρες-πελάτες της Gazprom εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, εκτιμώντας πως αν δεν επιβληθεί πρόστιμο στην Gazprom, δεν θα τιμωρηθεί για τις τακτικές που εφάρμοζε στο παρελθόν. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το www.politico.eu, δεν αποκλείεται στο μέλλον να της επιβληθούν πρόστιμα έως και 10% επί του ετήσιου τζίρου της, αν δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Κομισιόν.

Επί επτά χρόνια, τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν έκαναν έρευνες στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία, οι οποίες εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη ρωσική εταιρεία για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης της, η Gazprom, όπως την είχε κατηγορήσει η Κομισιόν, λειτουργούσε ως μονοπώλιο, εμπόδιζε τις διασυνοριακές πωλήσεις, χρέωνε υπέρογκα ποσά και συναρτούσε τις πωλήσεις φυσικού αερίου με τις επενδύσεις σε αγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές της ρωσικής επιχείρησης στην Ε.Ε. αυξήθηκαν σημαντικά, και πέρυσι έφθασαν τα 193,9 δισ. κυβικά μέτρα, δηλαδή κάλυψαν σχεδόν το 40% των συνολικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες απογοητεύθηκαν επειδή δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στην Gazprom. Επικαλέστηκαν τα υψηλά πρόστιμα σε Google και Qualcomm, οι οποίες τιμωρήθηκαν λόγω κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης τους στις ανατολικές και στις δυτικές χώρες της Ε.Ε. «Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική ότι υπάρχει προκατάληψη εις βάρος της Ανατολής έναντι της Δύσης, αλλά η περίπτωση Gazprom μάς αναγκάζει να το κάνουμε», ανέφερε Ανατολικοευρωπαίος διπλωμάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή