ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σταθερή και ισχυρή η οικονομία της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: Σταθερή και ισχυρή η οικονομία της Ευρωζώνης

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραμένουν αισιόδοξοι, παρά τα τελευταία στοιχεία που φέρουν την οικονομία της Ευρωζώνης να επιβραδύνεται το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Εκτιμούν ότι θα σημειωθούν ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης το τρίμηνο που βρίσκεται εν εξελίξει, και εξακολουθούν να βλέπουν θετικά την οικονομία της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντάς την σταθερή και ισχυρή.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ακόμη κι όταν η ατμομηχανή της Ευρώπης, η Γερμανία, ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της μειώθηκε κατά το ήμισυ, ο Γιαν Σμιετς, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, σχολίασε ότι η Ευρωζώνη κινείται με κεκτημένη ταχύτητα. Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάνσιο δηλώνει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση δεν αποτελεί «τόσο σοβαρό και απροσδόκητο συμβάν». Πράγματι, οι πρώτες ενδείξεις για το δεύτερο τρίμηνο καταδεικνύουν ότι η οικονομία τις Ευρωζώνης ενισχύεται και πάλι μετά τους τρεις πρώτους μήνες που επλήγη από την κακοκαιρία, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμη και από την επιδημία της γρίπης. Απομένει να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία των στελεχών της ΕΚΤ. Πολλοί επιχειρηματίες επικαλούνται το ισχυρό ευρώ που έχει πλήξει την οικονομική τους δραστηριότητα, καθώς έχει ενισχυθεί κατά 13% από τις αρχές του περασμένου έτους. Παράλληλα, ορισμένες επιχειρήσεις πλήττονται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι ακόμα κι αν επιστρέψει στα 100 δολάρια το πετρέλαιο, δεν θα επιβαρύνει τόσο πολύ τις επιχειρήσεις όσο το 2011.