Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έκλεισε χθες ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, χάρη στην είδηση πως η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit. Παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,66% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 μηνών, χάρη στην άνοδο της μετοχής πετρελαιοπαραγωγών εταιρειών, με τον κλάδο να σημειώνει άνοδο 1,5% και να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,91%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε ενισχυόμενος κατά 0,98%.

Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,29%, μετά τις ισχυρές απώλειες της Τετάρτης κατά 2,3% εξαιτίας της ανησυχίας που προκάλεσε στους επενδυτές το προσχέδιο κυβερνητικού προγράμματος της Λέγκας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που είχε διαρρεύσει αργά το βράδυ της Τρίτης. Το ευρώ υποχωρούσε ελαφρώς χθες βράδυ κατά 0,02%, στο 1,1799 από 1,1807 το βράδυ της Τετάρτης, στη Νέα Υόρκη. Το ευρώ δέχεται πίεση τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της προοπτικής να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία τα δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, αλλά και εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι βασικοί δείκτες της Wall Street υποχωρούσαν ελαφρώς χθες βράδυ, καθώς η υποχώρηση των ιντερνετικών και τεχνολογικών μετοχών αντιστάθμιζε την άνοδο των ενεργειακών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,11% και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ακροβατούσε μεταξύ ανόδου και πτώσης. Την καλύτερη απόδοση είχε ο ενεργειακός κλάδος, που ενισχυόταν κατά 1,2%. Ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,07%. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου είχε ενισχυθεί λίγο πάνω από το 3,1% στην αρχή της συνεδρίασης, ωστόσο υποχώρησε ελαφρώς στη συνέχεια.

Η άνοδος της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων αποδίδεται στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι, η οποία με τη σειρά της εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε ενίσχυση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και συνεπώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερη απόδοση ώστε να επενδύσουν σε αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση των τριακονταετών ομολόγων ενισχύθηκε χθες κατά 0,3 μονάδες βάσης στο 3,218%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 1,3 μονάδες βάσης στο 2,585%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή