Αντιδράσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης στις απειλές Τραμπ

Αντιδράσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης στις απειλές Τραμπ

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετωπική σύγκρουση Ε.Ε. και ΗΠΑ διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν στην τακτική του Ντόναλντ Τραμπ να προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ εις βάρος των εταίρων τους. Η στάση των Ευρωπαίων δεν είναι τόσο επιθετική όσο η στάση του Τραμπ, η οποία συνοψίζεται στο σύνθημα «Πρώτα η Αμερική». Είναι, ωστόσο, αρκετά αποφασιστική για να προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Λίγες ημέρες πριν από την 1η Ιουνίου, οπότε εκπνέει η παράταση που έχει δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, η Ε.Ε. πρότεινε να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, υπό τον όρο η Ουάσιγκτον ότι θα εξαιρέσει μονίμως από αυτούς τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ομως, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους. Απείλησε την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αν συνεχιστεί το έργο υλοποίησης του αγωγού Nord Stream 2. Πρόκειται για την προέκταση του Nord Stream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, περνώντας κάτω απο τη Βαλτική Θάλασσα. Παράλληλα, Αμερικανίδα αξιωματούχος επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον όσον αφορά την κατασκευή του Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι ο αγωγός θα δώσει στη Μόσχα τη δυνατότητα να εγκαταστήσει συστήματα παρακολούθησης. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα Σάντρα Αντκερκ ήταν αυτή που εξακόντισε αυτήν την έμμεση απειλή. Τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση αναρωτήθηκε, διά στόματος του προέδρου της Ντόναλντ Τουσκ, «όταν έχεις τέτοιους φίλους (τις ΗΠΑ), τι να τους κάνεις τους εχθρούς».

Οι απειλές εκτοξεύονταν, όμως, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία διεφάνη η αποφασιστικότητα των δύο ηγετών να προχωρήσουν στην υλοποίηση του επίμαχου έργου. Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι η στάση του προέδρου Τραμπ σπρώχνει το Βερολίνο πιο κοντά στη Ρωσία. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε διπλωματικά να καταφερθεί εναντίον του Αμερικανού προέδρου. Ερωτώμενη από δημοσιογράφους, τόνισε ότι η σχέση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ παραμένει σημαντική, «παρά τις όποιες διαφωνίες». Είχαν, όμως, προηγηθεί αρκετά αιχμηρά σχόλια από τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Πίτερ Αλτμάγιερ, που απέδωσε τις απειλές Τραμπ στην προσπάθειά του να προωθήσει το αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Την ίδια ακριβώς δήλωση έκανε και ο Ρώσος πρόεδρος που, παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ρωσία αντιμετώπισε από την αρχή τον επίμαχο αγωγό «ως σχέδιο αμιγώς οικονομικής φύσεως». Σε ό,τι αφορά το σχόλιο του Ντόναλντ Τουσκ για την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε την επόμενη μέρα ότι δεν τον ενδιαφέρει πώς θα τον χαρακτηρίσουν οι Ευρωπαίοι.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν επιστρατεύει το δικό της οπλοστάσιο κατά των επιλογών Τραμπ που πλήττουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Επικαιροποιεί ένα νομοθέτημα που είχε ψηφίσει από τη δεκαετία του 1990, όταν ίσχυε το εμπάργκο της Ουάσιγκτον κατά της Κούβας, και περιλαμβάνει σε αυτό την απόφαση του Τραμπ να επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Αυτό το νομοθέτημα απαγορεύει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμορφώνονται με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, όταν, βέβαια, δεν υπάρχει η συναίνεση των Βρυξελλών.

Ανευ προόδου συνεχίζονται οι δύσκολες συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο

Στην προσπάθειά του να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ο Λιου Χε, αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου, μετέβη στην Ουάσιγκτον. Συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου εμπορικών συνομιλιών, που φαίνεται, όμως, ότι καταλήγει σε αδιέξοδο, όπως και ο πρώτος γύρος στο Πεκίνο.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Λιου – Τραμπ, διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ ότι η Κίνα συμφώνησε να λάβει μέτρα για να περιορίσει κατά 200 δισ. δολάρια το πλεόνασμά της από το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με σημαντική πρόοδο στις εμπορικές διενέξεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, καθώς αποτελεί βασικό αίτημα της Ουάσιγκτον. Οικονομικοί αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν, όμως, ότι θα προϋπέθετε δραστικές αλλαγές στις διμερείς εμπορικές σχέσεις και εξέφρασαν επιφυλακτικότητα για τις επιπτώσεις μιας τόσο μεγάλης ανατροπής. Επρόκειτο, όμως, περί διαρροής που γρήγορα διαψεύστηκε από το Πεκίνο. Προκύπτει, πάντως, ότι το Πεκίνο έτεινε κλάδο ελαίας στην Ουάσιγκτον, καθώς ανακαλεί τις κυρώσεις στις εισαγωγές αμερικανικού σόργου, ενός αμερικανικού αγροτικού προϊόντος που εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες στην Κίνα. Ωρες νωρίτερα είχε προηγηθεί μιαν άλλη κίνηση καλής θελήσεως από το Πεκίνο, που έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά της μονάδας μικροεπεξεργαστών της Toshiba από την αμερικανική Bain Capital. Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες εκτιμούν, πάντως, πως η συμφωνία που θα μπορούσε να γεφυρώσει τις διαφωνίες Ουάσιγκτον και Πεκίνου δεν είναι ακόμη εφικτή και ότι θα χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να επιτευχθεί. Κι αυτό γιατί το Πεκίνο ζητεί από την Ουάσιγκτον να αναστείλει τις έρευνες στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και να επιτρέψει στις αμερικανικές βιομηχανίες να εξάγουν τα προϊόντα τους στην κινεζική ΖΤΕ. Η απαγόρευση που επέβαλε προσφάτως οδηγεί σε επιχειρηματικό θάνατο την κινεζική εταιρεία εξοπλισμού δικτύων τηλεπικοινωνιών. Η Ουάσιγκτον απαιτεί να περιορισθούν οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, να παύσει το Πεκίνο να υποκλέπτει τεχνογνωσία από τις αμερικανικές επιχειρήσεις και να διακόψει τις επιδοτήσεις σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Made in China». Κάτι τέτοιο, όμως, έχει εγκαίρως αποκλεισθεί από το Πεκίνο, που ώρες πριν από την άφιξη του Λιου Χε στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων, αλλά δεν προτίθεται να προβεί σε οποιονδήποτε συμβιβασμό σχετικά με στρατηγικές επιλογές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή