H ανακωχή ΗΠΑ – Κίνας ευνόησε τις χρηματαγορές

H ανακωχή ΗΠΑ – Κίνας ευνόησε τις χρηματαγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοδικά κινήθηκαν οι δείκτες ορισμένων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και της Wall Street πριν από το κλείσιμο, λόγω της προσωρινής ανακωχής στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι, προς το παρόν, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν θα συνεχίσουν να απειλούν η μία την άλλη με εμπορικές κυρώσεις. Θετικά λειτούργησαν και οι ειδήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ΗΠΑ, οι οποίες ανέρχονται σε αξία στα σχεδόν 28 δισ. δολάρια. Χθες, πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones σημείωνε άνοδο της τάξεως του 1,3% και ο S&P 500 της τάξεως του 0,78%. Oι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά μία μονάδα βάσης στο 3,067%, ενώ στην Ευρωζώνη οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών έπεσαν έξι μονάδες βάσης, στο 0,523%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός και πλέον. Η αναταραχή στην Ιταλία, ενόψει της συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού, με τη συμμετοχή δύο κομμάτων που στηρίζουν την αύξηση δαπανών και επιδομάτων, προβλημάτισε τους επενδυτές. Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν 19 μονάδες βάσης στο 0,27%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ πριν από μία εβδομάδα ήταν στο -0,11%. Η διαφορά μεταξύ των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων είναι η μεγαλύτερη από το 2012, στις 82 μονάδες βάσης.

Το δολάριο επηρεάστηκε ευνοϊκά λόγω των εξελίξεων στη σινοαμερικανική διένεξη. O δείκτης του δολαρίου ως προς ένα καλάθι άλλων ισχυρών νομισμάτων είχε ανέλθει χθες σε επίπεδα-ρεκόρ πενταμήνου των 94 μονάδων, ενώ αργότερα υποχώρησε ελαφρώς στις 93,748 μονάδες. Η τιμή της μετοχής της Boeing ανήλθε κατά 3,4% χθες, διότι θεωρείται ευνοημένη από τις εξελίξεις. Πωλεί σχεδόν το 25% των αεροσκαφών της στην Κίνα. Το ευρώ προς το δολάριο εξασθένησε για έκτη συνεδρίαση στη σειρά και διαμορφώθηκε στο 1,1717 δολάρια.

Στη Γηραιά Ηπειρο χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά του από τις αρχές Φεβρουαρίου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανήλθε και αυτός σε νέα επίπεδα ρεκόρ, κλείνοντας με κέρδη 1,03%. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ήταν κλειστό, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με +0,41%, ενώ στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση ο ΙΒΕΧ κατά 0,45%. Τέλος, με απώλειες έκλεισε και το Μιλάνο εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με πτώση 1,52%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή