Στο 0,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο

Στο 0,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2018 εξακολουθεί να είναι «στιβαρή», αλλά η αναπτυξιακή ορμή έχει πιθανότητα περιοριστεί και εξακολουθεί να υφίσταται η απειλή του εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, που δημοσιεύθηκε χθες.

Η σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2018, οπότε αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,4%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7%, κάνει πολιτικούς, κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους να αναρωτιούνται κατά πόσον πρόκειται για παροδικό φαινόμενο ή σηματοδοτεί τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης σε σχέση με το 2017. Στη Γερμανία, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2018 περιορίστηκε στο 0,3%, δηλαδή στο ήμισυ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο η γερμανική κεντρική τράπεζα διαβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε παροδικούς παράγοντες, οπότε είναι πιθανή η ανάκαμψη της οικονομίας στη συνέχεια του έτους, αν και με κάπως χαμηλότερο ρυθμό. «Περιμένουμε πως θα συνεχιστεί η εκρηκτική ανάπτυξη στη Γερμανία», αναφέρει η Bundesbank. Μετά την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας στο 0,3% το πρώτο τρίμηνο, ρυθμός που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι τριμήνων, ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν πως η αναπτυξιακή μηχανή της Ευρωζώνης έχει χάσει την ορμή της και ότι η οικονομική ανάπτυξη των «19» έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της το 2017. Πάντως, η γερμανική κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι οι νέες παραγγελίες που έχουν κλείσει οι γερμανικές βιομηχανίες είναι υψηλές.

Επιπλέον, «το καταναλωτικό κλίμα εξακολουθεί να είναι καλό, και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να παραμείνει υψηλός τα επόμενα τρίμηνα», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Bundesbank. Η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι η ενδεχόμενη κήρυξη εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επανέλαβε η γερμανική κεντρική τράπεζα. Η γερμανική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές για την ανάπτυξη της. Συνεπώς είναι ευάλωτη σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Πιο ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, της τέταρτης μεγαλύτερης της Ευρωζώνης, το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Ρομάν Εσκολάνο δήλωσε χθες πως ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο θα είναι 0,7%, σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή όσο ήταν και στα τέλη του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή