ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης

Σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης

Η μεταποίηση και οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν τον Μάιο με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών, λόγω της χαμηλής καταναλωτικής ζήτησης, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της IHS Markit. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη εδώ και κάποιους μήνες δείχνει σημάδια επιβράδυνσης μεγαλύτερης από το αναμενόμενο. Μαζί με τον χαμηλό πληθωρισμό εντείνονται οι ανησυχίες ότι δεν θα υπάρξει επάνοδος στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώθηκαν το 2017. «Οσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, δυστυχώς θα πρέπει να περιοριστούμε στο να πούμε “αυτό ήταν όλο”», δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Βάντεν Χούτε, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων το 2018 και θα αυξήσει τα επιτόκια το 2019, απάντησαν οι ερωτώμενοι στην τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι αν δεν υπάρξει η ανάκαμψη, μπορεί να καθυστερήσει η λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). O δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Μάιο στο 54,1 από το 55,1. Υπενθυμίζεται ότι κάθε τιμή από 50 και πάνω σημαίνει ανάπτυξη. Το 2017, η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της δεκαετίας, ειδικά προς τα τέλη του έτους. Εκτοτε επιβραδύνεται σταθερά. Στους σύνθετους δείκτες PMI της Γερμανίας και της Γαλλίας αποτυπώνεται αυτή η κατάσταση. Η Γερμανία σημείωσε χαμηλό 20 μηνών, η Γαλλία χαμηλό 14 μηνών. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο του 2018 η ανεργία στη Γαλλία αυξήθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μείωσή της. Η IHS Markit δήλωσε ότι ο δείκτης PMI, μαζί με τα στοιχεία του Απριλίου, δείχνει ανάπτυξη 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αντίθετα από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters τον Απρίλιο για 0,6%. Η αισιοδοξία μεταξύ των διευθυντών εργοστασίων σημείωσε επίσης πτώση, μειώνοντας την αύξηση προσλήψεων στον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών. Παρ’ όλα αυτά, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρέμεινε σταθερή.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ότι η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία προς το παρόν και δεν αλλάζει τα σχέδια της ΕΚΤ για τη λήξη του QE προς τα τέλη του 2018. «Στα τέλη του 2017 δήλωσα ότι δεν αναμένω πως το QE θα χρειαστεί να παραταθεί για άλλη μία φορά. Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να αλλάξω άποψη».