Η ρωσική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ο Πούτιν θέλει να παρουσιάζει

Η ρωσική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ο Πούτιν θέλει να παρουσιάζει

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο συμμετέχουν σημαίνουσες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προβάλει την ισχύ της χώρας του ώστε να προσελκύσει επενδυτές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίρεται για το ότι η απομόνωση της Ρωσίας αλλά και η συρρίκνωση της οικονομίας της ανήκουν στο παρελθόν. Εντούτοις, τα οικονομικά στοιχεία δεν επαληθεύουν τις δηλώσεις του. Παρότι πρόσφατα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ενισχύθηκαν, η ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας δεν έχει γερές βάσεις και το ρούβλι εξακολουθεί να είναι εξασθενημένο. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θετικό στοιχείο: ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί επαρκής και ικανός λόγος ώστε να στραφούν εκ νέου οι επενδύσεις στη Ρωσία. Οι κυρώσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ στη Μόσχα παραμένουν, ενώ και το επιχειρηματικό κλίμα στη Ρωσία δεν είναι ευνοϊκό.

Το μερίδιο της Ρωσίας στο συνολικό παγκόσμιο ΑΕΠ φθίνει. Από το 4%, πριν από δέκα χρόνια, τώρα είναι στο 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε υποσχεθεί βελτίωση του επιπέδου ζωής στους πολίτες της χώρας του, αλλά η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας υστερεί εν συγκρίσει με τον διεθνή μέσο όρο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 1,7% φέτος, όταν το παγκόσμιο θα αυξηθεί, κατά μέσον όρο, 3,1%. Επιπλέον, αν και επί σειράν ετών οι ρωσικές κυβερνήσεις υπόσχονταν την ανάπτυξη και άλλων οικονομικών κλάδων, πέραν της ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο, ακόμα δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Από τη στιγμή που επιβλήθηκαν από τη Δύση κυρώσεις στη Μόσχα, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας, η χώρα στράφηκε προς Ανατολάς. Μεγάλη έμφαση δίνει το Κρεμλίνο στις εμπορικές συναλλαγές με το Πεκίνο. Το διμερές εμπόριο έχει διογκωθεί – ειδικά, οι εξαγωγές σε πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες προς την Κίνα. Οσον αφορά το εμπόριο της Ρωσίας με το εξωτερικό, το μερίδιο με την Ε.Ε. μειώθηκε κατά 5,2% από το 2012 στο 42%, ενώ με την Κίνα αυξήθηκε 4% στο 15%. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι εμπορικές συναλλαγές με τη Γαλλία και την Ιαπωνία, των οποίων οι ηγέτες συμμετέχουν στο Διεθνές Φόρουμ της Πετρούπολης, δεν έχουν αποκατασταθεί. Από το 2014 που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις και υποχώρησε δραστικά η τιμή του πετρελαίου, το εμπόριο της Ρωσίας με τη Γαλλία έχει μειωθεί από τα 13,2 δισ. δολάρια (2014) στα 8,2 δισ. δολάρια (2017), και με την Ιαπωνία από τα 20,8 στα 13,9 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή