ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 62% των ετήσιων προ φόρων κερδών της M&S

Πτώση 62% των ετήσιων προ φόρων κερδών της M&S

Τα ετήσια κέρδη της αλυσίδας καταστημάτων ρούχων Marks & Spencer υποχώρησαν κατά 62%, λόγω των υψηλών δαπανών αναδιάρθρωσης αλλά και της μείωσης των πωλήσεων. Η βρετανική εταιρεία, που δημιουργήθηκε πριν από 134 χρόνια και αποτελεί επί δεκαετίες πόλο έλξης για τους Βρετανούς και τους ξένους καταναλωτές, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα κλείσει το ένα τρίτο των καταστημάτων της μέχρι το 2022. Πρόκειται για μεγάλη αναδίπλωση των δραστηριοτήτων της, που θα οδηγήσει στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Μόνον οι δαπάνες για την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της M&S υπολογίζονται στα 321 εκατ. στερλίνες. Αυτές οι δαπάνες συμπεριελήφθησαν στα ετήσια αποτελέσματά της. Ετσι τα κέρδη για το 12μηνο, που έληξε στις 30 Μαρτίου, συρρικνώθηκαν στα 66,8 εκατ. στερλίνες, από 514,1 εκατ. πριν από έναν χρόνο.

Οι πωλήσεις της βρετανικής αλυσίδας υποχωρούν τα τελευταία χρόνια, διότι οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο για τις αγορές τους. Η διοίκηση της M&S σχεδιάζει να διαθέσει προς πώληση το ένα τρίτο των ειδών ρουχισμού και οικιακού εξοπλισμού στο Διαδίκτυο. «Παρότι αυξάνονται οι ηλεκτρονικές πωλήσεις μας, η παρουσία μας στο Διαδίκτυο είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας», σχολίασε ο Στιβ Ρόου, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας. Παραδέχθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ότι η ιστοσελίδα της M&S ανταποκρίνεται πολύ αργά στις εντολές των επισκεπτών και γι’ αυτόν τον λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης. Στον τομέα των τροφίμων είπε πως πρέπει να διευρυνθεί η γκάμα των προϊόντων που προσφέρονται στα ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας και να μειωθούν οι τιμές τους.

Ο κ. Ρόου έχει αναλάβει τα ηνία της M&S εδώ και δύο χρόνια και δρομολογεί αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και καιρό. «Οι επενδυτές της Μ&S έχουν αρχίσει να ανησυχούν, διότι έπρεπε να έχουν γίνει αλλαγές νωρίτερα», σχολιάζει ο Κλάιβ Μπλακ, αναλυτής της Shore Capital. Είναι το δεύτερο κατά σειράν έτος που ανακοινώνεται πτώση της κερδοφορίας από τη M&S.

Η συνδικαλιστική ένωση που εκπροσωπεί τους εργαζομένους της Μ&S έκανε λόγο για μεγάλες περικοπές, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη ριζική αναδιάρθρωση της αλυσίδας, που περιλαμβάνει το κλείσιμο των 100 από τα 300 καταστήματα της αλυσίδας στη Βρετανία.

Στην αρχική φάση της αναδιάρθρωσης, η διοίκηση επιβεβαίωσε πως θα βάλει λουκέτο σε 36 καταστήματα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση 1.500 από 72.000 θέσεις εργασίας της αλυσίδας. Το 1997, η  M&S καταλάμβανε το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων στη αγορά ειδών ρουχισμού της Βρετανίας, φθάνοντας το 13,5%. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, όμως, το μερίδιό της έχει υποχωρήσει στο 7,6%, έχοντας μικρό προβάδισμα από τον όμιλο Primark, που πουλάει ρούχα και υποδήματα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να αποσυρθεί η μετοχή της M&S από τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE-100 στο Λονδίνο. Πάντως χθες ανήλθε κατά 3,72%, λόγω των δεσμεύσεων της διοίκησης για την ταχύτερη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της εταιρείας.