Δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τη Μέρκελ μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον

Δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τη Μέρκελ μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα διακινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με εμπόδια στις επενδύσεις της στην Ευρώπη, αν δεν ανοίξει περισσότερο την εσωτερική της αγορά, προειδοποίησε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Πεκίνο.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, έχοντας τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στο πλευρό της, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι και οι δύο χώρες δεσμεύονται να υποστηρίζουν το «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο». Γερμανία και Κίνα διαθέτουν και οι δύο υψηλό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και έχουν δεχθεί αρκετές φορές την κριτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε να φανεί πως συντάσσεται πλήρως με την κινεζική πλευρά στη διένεξη με τις ΗΠΑ. «Κατανοούμε ότι η Κίνα εξακολουθεί να αναπτύσσεται, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι στους οποίους η Κίνα είναι η απόλυτη τεχνολογική ηγέτις», δήλωσε χθες η Μέρκελ κατά τη διάρκεια σινογερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ στο οποίο συμμετείχε μαζί με τον Κινέζο πρωθυπουργό. «Σε αυτούς τους κλάδους θέλουμε να έχουμε αμοιβαία πρόσβαση. Διαφορετικά, αυτό θα μας οδηγήσει σταδιακά στο να θέσουμε περιορισμούς, ενδεχομένως υπερβολικά πολλούς περιορισμούς, και αυτό δεν θα ήταν καλό», προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος την κινεζική ηγεσία.

Λίγο πριν την άφιξη Μέρκελ στο Πεκίνο, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωνε νέα έρευνα για τις εισαγωγές αυτοκινήτων, κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή νέων δασμών. Την περασμένη εβδομάδα, Κίνα και ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει να μειώσει το Πεκίνο το εμπορικό του πλεόνασμα με την Ουάσιγκτον κατά 200 δισ. δολάρια. Ο μοναδικός τρόπος να το πετύχει αυτό η Κίνα, είναι να περιορίσει τις εισαγωγές από άλλους εμπορικούς του εταίρους, και ο μεγαλύτερος είναι η Γερμανία, και να τις ανακατευθύνει προς τις ΗΠΑ. Και στα δύο μέτωπα, η Γερμανία είναι περισσότερο εκτεθειμένη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ και, παράλληλα, το διμερές εμπόριό της με την Κίνα ανήλθε σε 179 δισ. δολάρια το 2017. Από την κινεζική πλευρά, ο Λι Κετσιάνγκ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Γερμανίας για περιορισμό της πρόσβασης ξένων εταιρειών στην κινεζική αγορά, λέγοντας ότι «είναι ανοιχτή η πόρτα της Κίνας.

Μπορεί να πει κανείς πως θα ανοίξει ακόμη περισσότερο». Ο κ. Λι προσέθεσε ότι το Πεκίνο καλωσορίζει τις γερμανικές επενδύσεις στον κλάδο των αυτόνομων αυτοκινήτων, επισημαίνοντας πως η Κίνα έχει χαμηλώσει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή νέων οχημάτων. Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναγνώρισε πως οι γερμανικές εταιρείες έχουν «αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα» κατά τη λειτουργία τους στην Κίνα. «Αν συναντήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την επένδυσή τους, ειδικά όσον αφορά στη νομική προστασία, μπορώ να σας πω με σαφήνεια πως η Κίνα κινείται δραστικά ώστε να γίνει κράτος δικαίου», δήλωσε ο κ. Λι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή