Συναγερμός στην Ευρωζώνη λόγω Ιταλίας

Συναγερμός στην Ευρωζώνη λόγω Ιταλίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με το φάσμα της κρίσης του 2010-2012 βρίσκεται από χθες η Ευρωζώνη, καθώς η κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία οδήγησε σε παγκόσμιο ξεπούλημα των μετοχών και σε πολύ μεγάλη άνοδο της απόδοσης των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Οι επενδυτές ανησυχούν πως η Ιταλία οδεύει προς πρόωρες εκλογές που θα αποτελέσουν de facto δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ανησυχία που αποτυπώνεται στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της απόδοσης των ιταλικών διετών ομολόγων από το 1992. Η σοβαρότητα της κατάστασης αναδεικνύεται και από το γεγονός πως ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε χθες πως η χώρα απέχει μόλις «μερικά βήματα» από το να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο Ιγκνάσιο Βίσκο σήμανε συναγερμό χθες, δεύτερη ημέρα του μαζικού ξεπουλήματος ιταλικών περιουσιακών στοιχείων, λέγοντας ότι «δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε πως πάντοτε απέχουμε μερικά σύντομα βήματα από τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να χάσουμε το αναντικατάστατο στοιχείο της εμπιστοσύνης».

Η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από την πολιτική αναταραχή, βρέθηκε χθες προς στιγμήν στο 2,83%, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή βρισκόταν στο 0,47%, άνοδος που δεν είχε παρατηρηθεί ούτε στις πιο μαύρες ημέρες της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης το 2010-2012.

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου εκτοξεύτηκε προσωρινά χθες στο 3,38%, αυξημένη κατά 70 μονάδες βάσης σε σχέση με τη Δευτέρα, ενώ αργά χθες το βράδυ είχε υποχωρήσει στο 3,1% και η απόδοση του διετούς είχε υποχωρήσει στο 2,42%. Ανησυχία περί ενδεχόμενης μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες προκαλεί η άνοδος της απόδοσης του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου στο 1,62% χθες, από 1,45% που είχε κλείσει την προηγούμενη Παρασκευή. Η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού ομολόγου είχε αυξηθεί χθες στο 2,18% από 1,93% την Παρασκευή.

Το ευρώ υποχώρησε και αυτό έντονα έναντι του δολαρίου, με την πτώση να φτάνει το 0,89% και την ισοτιμία να διαμορφώνεται προσωρινά στο 1,1510, προτού ανακάμψει αργά χθες στο 1,1531. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε χθες με πτώση 2,65% και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και η Wall Street, δέχθηκαν ισχυρή πίεση. Σφυροκόπημα υφίσταντο οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, που έκλεισαν με πτώση 4,7%, αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τον ανάλογο δείκτη του Stoxx Europe να κλείνει με πτώση 4,4%. Μπορεί η διαφορά στην απόδοση των ιταλικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων να αυξήθηκε χθες στις 310 μονάδες βάσης, ωστόσο η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων απέχει πολύ από το 7,3% που είχε βρεθεί στις 25 Νοεμβρίου του 2011.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αναλυτές έχουν αρχίσει να ανασύρουν σενάρια περί διάσωσης της Ιταλίας από την ΕΚΤ μέσω της ιστορικής δέσμευσης της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο του 2012 να κάνει «ό,τι χρειαστεί» ώστε να αποτρέψει τη διάσπαση του ευρώ. Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για χορήγηση βοήθειας προς την Ιταλία, δήλωσε χθες πως η Ρώμη «γνωρίζει τους κανόνες, ίσως να πρέπει να τους ξαναδιαβάσει». Συνοπτικά, για να προβεί η ΕΚΤ σε απεριόριστες αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων, η ιταλική κυβέρνηση θα έπρεπε προηγουμένως να έχει ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να έχει υπογράψει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή