Δυσαρεστημένοι με τον Ολαφ Σολτς

Δυσαρεστημένοι με τον Ολαφ Σολτς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς δέχεται σκληρή κριτική τόσο από τους Γάλλους όσο και από τους ψηφοφόρους του κόμματός του, διότι φαίνεται να υιοθετεί την ίδια αυστηρή δημοσιονομική ατζέντα με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από τους πρώτους μήνες της θητείας του, ο υπουργός Οικονομικών της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης υπόσχεται ότι δεν θα αυξήσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος, ούτε τις δημόσιες δαπάνες της χώρας.

Ο 59χρονος πολιτικός ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η δημοτικότητα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό στις τελευταίες εκλογές, εν σχέσει με τα ποσοστά που έχει καταγράψει στις εκλογές κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Με απλά λόγια, ο κ. Σολτς θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι άξιος διαχειριστής της υπ’ αριθμόν 4 ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο. Με την άσκηση αυτής της πολιτικής, όμως, κινδυνεύει να απομονωθεί από τους βασικούς υποστηρικτές του κόμματος, οι οποίοι διεκδίκησαν μέσω της ψήφου τους την αύξηση των δαπανών στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις υποδομές και στο κράτος πρόνοιας.

Η στρατηγική του κ. Σολτς προκαλεί, επίσης, τη δυσφορία ορισμένων εταίρων της Γερμανίας στην Ευρωζώνη, οι οποίοι πίστευαν ότι ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών θα οδηγούσε σε αύξηση των επενδύσεων στη Γερμανία και κατ’ επέκταση σε τόνωση των δικών τους εισαγωγών.

Μεταξύ αυτών που δυσανασχετούν με τη στάση της Γερμανίας είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχός της στην Ευρωζώνη. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρότρυνε τη Γερμανία να απαλλαγεί από τον αυστηρό μανδύα του δημοσιονομικού συντηρητισμού και προειδοποίησε ότι αυτές οι πολιτικές ασκούνται εις βάρος των υπολοίπων. Σε συνομιλία του με Γερμανούς αξιωματούχους, ο κ. Σολτς απάντησε ότι «ενεργούμε με σύνεση και ρεαλισμό – δεν είμαστε εξαρτημένοι από κανένα φετίχ. Ο κ. Σολτς αντιδρά θετικά όταν τον συγκρίνουν με τον προκάτοχό του, τον Χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τάσσεται, επίσης, υπέρ ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, παράλληλα όμως δεν αποδέχεται ότι η Γερμανία είναι αυστηρή όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ισχυρίζεται ότι δεν αγνοεί την έκκληση του κ. Μακρόν, αλλά η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να κινείται στα όρια που ορίζει το σύνταγμα για το δημόσιο χρέος. Επίσης, εκπρόσωπος του υπουργείου τονίζει ότι τυχόν πρόσθετες δαπάνες θα πρέπει να χρηματοδοτούνται χωρίς την αύξηση του χρέους.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 2,5% το 2017, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Κινητήρια δύναμη για την επίτευξη αυτής της επίδοσης ήταν η μεγάλη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση. Παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2018, η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει ανάλογες επιδόσεις.

H Ευρώπη παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις του κ. Σολτς, για να διαπιστώσει αν θα υιοθετήσει ανάλογη στάση με τον προκάτοχό του, ο οποίος δεν ήταν συμπαθής σε χώρες όπως η Ελλάδα, που αναγκάστηκε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας. Σήμερα, η συγκυρία στην Ευρωζώνη είναι αρκετά κρίσιμη. Η αβεβαιότητα στο οικονομικό πεδίο αυξάνεται εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία.

Ο κ. Σολτς θέλει να στείλει στην υπόλοιπη Ευρώπη μήνυμα ενότητας, για να καταφέρει την εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ που είναι σήμερα τεταμένες. Αυτό το μήνυμα ενότητας, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει πράξη όταν υπάρχει διχογνωμία στην Ευρώπη για μείζονα ζητήματα. Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην έκκληση της Γαλλίας για αλληλεγγύη και στην επιμονή της Γερμανίας να μην επωμίζονται οι φορολογούμενοι των πλουσίων χωρών τα λάθη των κυβερνήσεων στις φτωχές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή