Σολτς: Η αμερικανική απόφαση επιβολής δασμών σε Καναδά, Ε.Ε. και Μεξικό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Σολτς: Η αμερικανική απόφαση επιβολής δασμών σε Καναδά, Ε.Ε. και Μεξικό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν από τον Καναδά, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Μεξικό αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε νωρίτερα ότι θα επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές από ορισμένους από τους πιο στενούς συμμάχους της χώρας, τερματίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατούσε για μήνες σχετικά με τις ενδεχόμενες εξαιρέσεις.

«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», έκρινε ο Σολτς καθ' οδόν προς τη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των Επτά (G7) στο καναδικό θέρετρο Ουίσλερ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

«Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα αντιδράσει «σθεναρά» αλλά «με εχέφρονα τρόπο» και ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις χώρες μέλη της και τους εταίρους της.

Ακόμη, ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσέλθει σε μια συζήτηση για τους δασμούς γενικότερα με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον αφού η Ουάσινγκτον εξαιρέσει μόνιμα την Ευρώπη από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή