Αποκλιμάκωση της έντασης στην Ιταλία ενισχύει το ευρώ

Αποκλιμάκωση της έντασης στην Ιταλία ενισχύει το ευρώ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πολιτική ένταση στην Ιταλία παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης μετά τη συμφωνία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας να αποσύρουν την πρότασή τους για τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, υποψήφιο τον οποίο απέρριψε ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα. Για τη συγκεκριμένη θέση προτάθηκε ο καθηγητής Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, τον οποίο αποδέχθηκε ο πρόεδρος, εξέλιξη που άνοιξε τον δρόμο την Πέμπτη για σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Η νέα κυβέρνηση αναμενόταν να ορκιστεί χθες το απόγευμα, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα της Βουλής.

Η αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης και η αποφυγή επαναληπτικών εκλογών στην Ιταλία οδήγησαν σε πτώση το κόστος δανεισμού της χώρας. Η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) υποχώρησε την Παρασκευή σε χαμηλό τεσσάρων ημερών κοντά στο 2,50%, περίπου 90 μ.β. χαμηλότερα από το υψηλό τεσσάρων ετών που είδαμε στις αρχές της εβδομάδας, εν μέσω φόβων πως η πολιτική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνταγματική κρίση μετά την απόφαση του προέδρου να θέσει βέτο στην υποψηφιότητα του Πάολο Σαβόνα. Εντούτοις, η απόδοση παρέμεινε αρκετά υψηλότερα από επίπεδα που είδαμε τον προηγούμενο μήνα πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των δύο αυτοπροβαλλόμενων αντισυστημικών κομμάτων, καθώς οι αγορές ανησυχούν ότι, εάν εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές προτάσεις τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στη συμφωνία συγκυβέρνησης, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ιταλίας.

Παράλληλα, κάποιες από τις εν λόγω προτάσεις δεν συμφωνούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέτοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ ενισχυόταν 0,6% σε εβδομαδιαία βάση στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, ανακόπτοντας το σερί έξι εβδομάδων συνεχούς πτώσης. Χαρακτηριστικά, ύστερα από υποχώρηση σε νέο χαμηλό έτους κοντά στο 1,1500 την Τρίτη, το ευρώ ανέκαμψε πάνω από το 1,1700 δολάριο στο τέλος της εβδομάδας αγνοώντας την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τερματίσει τη δίμηνη εξαίρεση και να επιβάλει από την 1η Ιουνίου δασμούς 25% και 10%, αντίστοιχα, στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπογράμμισε ότι θα θέσει σε ισχύ αντισταθμιστικά μέτρα.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή