Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη 1,7% έκλεισαν, χθες, οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες, ωθούμενες από την προχθεσινή άνοδο των ανταγωνιστών τους στη Wall Street. Η τιμή της μετοχής της ολλανδικής κατασκευάστριας επεξεργαστών ASM αυξήθηκε έως 5,8%. Ομως, οι υπόλοιποι κλάδοι των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη έκλεισαν με απώλειες, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 σε πτώση 0,3%. Με πτώση 1,7% έκλεισε ο τραπεζικός κλάδος. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών Intesa Sanpaolo και Unicredit έχασαν από το 3,4% έως 3,8% της αξίας τους, διότι εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για την πορεία της ιταλικής οικονομίας. Επίσης, η μετοχή της Royal Bank of Scotland διολίσθησε 5,3%, επειδή η βρετανική κυβέρνηση πούλησε μερίδιο 7,7% από το μετοχικό της κεφάλαιο έναντι μόνον 2,5 δισ. στερλινών, σηματοδοτώντας εκτιμώμενες απώλειες 2 δισ. στερλινών για το δημόσιο.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,7%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,22% και ο ιταλικός FTSE Mib κατά 1,18%. Μόνον ο δείκτης Dax στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 0,13%. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν μικρή μεταβολή λίγο πριν από το κλείσιμο, αλλά ο δείκτης Nasdaq αναρριχήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, εν μέσω της συνεδρίασης, χάρη των κερδών των Facebook, Amazon και Netflix.

H τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, ύστερα από πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους. Αναλυτικότερα, η τιμή του αργού υποχώρησε στα 64,22 δολάρια το βαρέλι, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε στα 65,21 δολάρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά ένα εκατ. βαρέλια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα 75,05 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 0,32%. Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς η άνοδος του κόστους ενέργειας επηρεάζει άλλους τομείς της οικονομικής ζωής. Στις 22 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να γίνει η συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου θα συζητηθεί αν, τελικά, θα αυξήσουν την παραγωγή τους, ώστε να αναπληρώσουν το κενό από την πτώση των εξαγωγών του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή