ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρελθόν οι ακριβές ενδοευρωπαϊκές κλήσεις

parelthon-oi-akrives-endoeyropaikes-kliseis-2254594

Σε προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί της πρότασης να τεθεί ανώτατο όριο χρεώσεων για τηλεφωνικές κλήσεις εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, προτείνεται η κάθε κλήση να χρεώνεται 19 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό ομιλίας και 6 λεπτά του ευρώ το κάθε μήνυμα. Η προκαταρκτική συμφωνία, η οποία θεωρείται μία ακόμη νίκη των καταναλωτών, όπως και στο παρελθόν είχε συμβεί με τις χρεώσεις περιαγωγής, επιτεύχθηκε ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Κατά ένα μέρος, αυτή η θετική εξέλιξη σχετίζεται και με το ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναθεωρεί τη νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες. Επιδιώκει έτσι να δώσει κίνητρα στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες τηλεφωνίας για να επενδύσουν σε ευρυζωνικά δίκτυα οπτικών ινών και σε υπηρεσίες 5ης γενιάς. «Τέλος στις υπερβολικά ακριβές τηλεφωνικές κλήσεις και στα μηνύματα κειμένου! Αποφασίσαμε να θέσουμε όριο στις χρεώσεις όταν επικοινωνείς από τη χώρα σου με άλλο άτομο εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης», έγραψε σε tweet η Φινλανδή ευρωβουλευτής Μιαπέτρα Κουμπούλα-Νάτρι, η οποία έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι πέρυσι η Ευρωπαϊκή Ενωση κατάργησε τις χρεώσεις περιαγωγής και το γιόρτασε με σαμπάνιες και πυροτεχνήματα, για να δείξει ότι πρόκειται για πολιτική επωφελή για τα 500 εκατ. καταναλωτών της Ε.Ε., όπως παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, η τωρινή συμφωνία για το κόστος των κλήσεων και των μηνυμάτων θεωρείται λαϊκιστικό μέτρο από τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, την Κομισιόν και ορισμένα κράτη-μέλη. Το επιχείρημά τους έγκειται στο ότι, αν θελήσουν να κάνουν δωρεάν κλήση οι καταναλωτές σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μπορούν να επιλέξουν υπηρεσίες όπως το Skype, το Viber ή το WhatsApp.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών, το κόστος κλήσης σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. κυμαίνεται από 0,05 ευρώ μέχρι 0,80 ευρώ ανά λεπτό ομιλίας. Πέραν αυτών των ρυθμίσεων για ενδοευρωπαϊκές κλήσεις και μηνύματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν ότι πρώην μονοπωλιακοί όμιλοι όπως η Deutsche Telekom και η Orange δεν θα υπόκεινται πλέον σε ρύθμιση της λειτουργίας τους αν επενδύσουν στα νέα ευρυζωνικά δίκτυα 5ης γενιάς, μαζί με ανταγωνίστριες εταιρείες.